Foto toont crashsite van Marslander Schiaparelli

27/10/16 om 21:07 - Bijgewerkt om 21:06

De sonde crashte in plaats van een zachte landing te maken, en ontplofte mogelijk.

Foto toont crashsite van Marslander Schiaparelli

© ESA

Zoals vorige week in het vooruitzicht gesteld, heeft de Amerikaanse sonde Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) een nieuwe en scherpere foto gemaakt van de plaats waar de Europese Marslander Schiaparelli op 19 oktober is gecrasht, zo blijkt uit communiqués donderdag van het Europese Ruimtevaartbureau ESA en het Jet Propulsion Laboratory van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA.

De afdaling van de Schiaparelli (EDM in het ESA'ees) verliep volgens plan tot bij het afwerpen van het valscherm. Wellicht door een communicatiefout tussen de software van een radarhoogtemeter en van de navigatie floepten de remraketten maar drie in plaats van zestig seconden aan. De sonde crashte vervolgens in plaats van een zachte landing te maken, en ontplofte mogelijk.

Vorige week slaagde de CTX-camera van de MRO er reeds in een eerste opname van de crashsite te maken.

Dinsdag nam de veel scherpere HiRiSe-camera een nieuwe foto. Er is nu een donkere plek te zien met een diameter van 2,4 meter die consistent is met een impact van een meer dan 300 kilo wegend object aan meer dan 100 meter per seconde.

Het zou aldus de impactkrater kunnen zijn, die zowat 50 cm diep zou zijn. Het correct afgeworpen hitteschild is nog niet teruggevonden, al kan sommige informatie op die foto in die richting wijzen. Het is nu wachten op nieuwe foto's. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners