Foto op Facebook-profiel geeft veel nuttige informatie vrij

28/07/12 om 10:23 - Bijgewerkt om 10:23

Dat wat mensen op Facebook doen, meestal een relatief eerlijk beeld geeft van wat ze zijn, wordt steeds duidelijker.

Foto op Facebook-profiel geeft veel nuttige informatie vrij

© Reuters

Op datingsites gaan mensen zich dikwijls veel beter voorstellen dan de realiteit, waardoor je de persoon die voor een date voor je terechtkomt, niet zelden niet herkent als de krachtige man of wat wulpse vrouw die je verwachtte.

Maar Facebook is eerlijker, omdat het in veel gevallen een verlengde is van hoe mensen zich thuis voelen. Volgens de International Journal of Psychology reflecteert zich dat zelfs in de keuze van de identificatiefoto, die dikwijls het eerste beeld is dat de wereld van een persoon krijgt. De keuze van het openingsbeeld is uiterst belangrijk in functie van het verhaal dat je rond jezelf wilt vertellen.

Toch volgt ook die keuze culturele patronen. In de Westerse wereld is het openingsbeeld dikwijls een portret, terwijl het in Azië veel meer iets met een ruime achtergrond is. Wat kadert in het algemene gegeven dat Aziaten een veel holistischer beeld van hun omgeving hanteren dan wij.

Dat patroon kan echter gemakkelijk gewijzigd worden. Aziatische studenten aan Amerikaanse universiteiten gaan relatief snel de lokale Facebook-gewoontes overnemen, en passen onder meer de keuze van de openingsfoto op hun account aan.

Het is evident dat Facebook-informatie gebruikt wordt door potentiële partners of werkgevers, dus is het belangrijk hoe je jezelf profileert. (DD)

Lees meer over:

Onze partners