"Foetus voelt geen pijn in eerste 24 weken"

25/06/10 om 11:52 - Bijgewerkt om 11:52

Een menselijke foetus voelt geen pijn in de eerste 24 weken. Dat zegt een Brits panel op basis van wetenschappelijk bewijs.

"Foetus voelt geen pijn in eerste 24 weken"

Een menselijke foetus voelt geen pijn in de eerste 24 weken. Dat zegt een Brits panel op basis van wetenschappelijk bewijs. De uitspraak betekent een klap voor de campagne van anti-abortusstrijders die ijveren voor het inkorten van de abortustermijn in Groot-Brittannië.

Uit een rapport van de Royal College of Obstetricians and Gynaecologists blijkt dat de zenuwuiteinden in de hersenen van de foetus in de eerste 24 weken niet voldoende ontwikkeld zijn om pijn te kunnen voelen.

"Het onderzoek van de anti-abortuscampagne, dat stelt dat de menselijke foetus al voor 24 weken pijn ervaart, is gebaseerd op bewijs van premature baby's. Dit geldt echter niet voor de foetus in de baarmoeder", zegt professor Allan Templeton, directeur van het Royal College.

Een tweede bevinding is dat de foetus zelfs na 24 weken van nature verdoofd en bewusteloos is in de baarmoeder. Dat betekent dat zelfs een late abortus, die in uitzonderlijke gevallen wordt toegestaan, niet met lijden gepaard gaat.

Discussie

In Groot-Brittannië is een discussie aan de gang om de abortustermijn in te korten. Nu kan dat, net zoals in Nederland, tot 24 weken na de bevruchting. Tegenstanders van abortus willen die termijn verlagen. Voor hen is abortus "nog steeds het beëindigen van menselijk leven".

In België is abortus volgens de huidige wetgeving niet strafbaar tot 12 weken na de bevruchting.

Lees meer over:

Onze partners