Fijn stof in België daalt

29/12/10 om 16:05 - Bijgewerkt om 16:05

België heeft het beste fijnstofjaar achter de rug in minstens dertien jaar.

Fijn stof in België daalt

© Belga

De norm voor fijn stof werd in 2010 in "slechts" tien van de zestig meetplaatsen overschreden, tegen zestien overschrijdingen vorig jaar.

De goede resultaten zijn deels het gevolg van goede weersomstandigheden, luidt het bij de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Zo was de sneeuwval in december een goede zaak voor het fijn stof: er was deze winter nog geen smogalarm. Zo'n alarm was er begin februari wel.

Het lijkt erop dat de fijnstofuitstoot structureel dalend is. De dalende trend is te duidelijk om alleen aan het weer te linken, luidt het. "Hij toont dat de geleverde inspanningen resultaat opleveren", aldus de woordvoerster. Zo hebben de overheden fijnstofplannen opgemaakt, investeert de industrie in milieuvriendelijke technologieën en stijgt de verkoop van milieuvriendelijkere wagens.

Economische crisis
Bij Ircel, de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu, wordt toch nog een kanttekening geplaatst. "Door de economische crisis lagen de uitstootcijfers heel wat lager in 2008 en 2009", luidt het daar. "Het is nog de vraag wat er zal gebeuren nu de economie weer aantrekt."

Volgens de Europese Unie mag een gemeente jaarlijks maximaal 35 dagen de norm van 50 microgram per kubieke meter fijn stof overschrijden. Tien meetplaatsen, waarvan zeven in Vlaanderen, hadden meer overschrijdingen. Luik (51 dagen), Ruisbroek (47) en Roeselare haven (46)
spanden de kroon.

Lees meer over:

Onze partners