"Fiets niet aan de kant zetten vanwege fijn stof" (Fietsersbond)

31/05/10 om 13:32 - Bijgewerkt om 13:32

Het bijbehorende gezondheidsrisico wordt volledig geneutraliseerd door de lichaamsbeweging die gepaard gaan met fietsen.

"Fiets niet aan de kant zetten vanwege fijn stof" (Fietsersbond)

Wie met de fiets naar het werk rijdt, ademt vijf tot negen keer meer fijne stofdeeltjes in dan wie met de auto gaat. 'Daaruit afleiden dat we de fiets beter aan de kant zetten, is vanzelfsprekend een volstrekt verkeerde en perverse redenering', zegt Wim Depondt van de Fietsersbond.

De afgelopen drie jaar stuurden Onderzoekers van VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, de VUB en de universiteit van Louvain-la-Neuve fietsers op pad in de Brusselse Wetstraat, een straat in Louvain-la-Neuve en in een rustige weg in Mol. 'In alle drie de gevallen maten we véél meer ultrafijne deeltjes afkomstig van de uitlaatgassen van auto's in de longen van de fietsers', zegt onderzoeker Luc Int Panis.

Wie op een drukke weg met de fiets naar het werk rijdt in Brussel, ademt per gefietste meter 5,6 miljoen deeltjes fijn stof in. Wie op dezelfde weg als passagier in de auto zit, ademt 1,3 miljoen van die deeltjes in. In Louvain-la-Neuve en Mol lagen die concentraties tot respectievelijk acht en zeven keer hoger. Deeltjes zouden in de longen van de fietsers achterblijven doordat ze sneller en dieper ademhalen door de inspanning - zo zouden fietsers ook meer fijn stof inademen dan voetgangers.

Fijn stof of wordt onder andere in verband gebracht met hartziekten en ademhalingsproblemen. De deeltjes omvatten slechts enkele miljoensten van een millimeter en hun aantal kan oplopen tot honderdduizenden in een kubieke centimeter lucht.

Wetende dat per ademteug de gemiddelde fietser tientallen miljoenen deeltjes fijn stof binnen krijgt, is het dan niet - alle milieuvoordelen ten spijt - beter om de fiets voortaan thuis te laten staan?

'Absoluut niet', zegt Wim Depondt, voorzitter van de Fietsersbond, in een perscommuniqué. 'We weten al langer dat fietsers bloot staan aan luchtverontreiniging. Maar het bijbehorende gezondheidsrisico wordt volledig geneutraliseerd door de lichaamsbeweging die gepaard gaan met fietsen.'

De Fietsersbond stelt dat wie regelmatig naar zijn werk fietst gemiddeld één dag per jaar minder ziek is. Bovendien daalt de mortaliteitskans van de dagelijkse fietser met 40% ten opzichte van die van de autopendelaar.

'Uit het onderzoek afleiden dat we de fiets beter aan de kant zetten, is vanzelfsprekend een volstrekt verkeerde en perverse redenering', zegt Depondt. Hij pleit voor een krachtige en geïntegreerde aanpak van het fijn stof probleem en wil het verdwijnen van de fietser uit het straatbeeld absoluut voorkomen.

'Minder fietsers betekent immers meer gemotoriseerd verkeer, net de voornaamste bron van het probleem', aldus Depondt, 'en het is precies aan deze bron waar de uitdaging ligt.'


Ielse Broeksteeg

Lees meer over:

Onze partners