Feminisme maakt vrouwen ongelukkig

40 jaar feminisme heeft volgens onderzoek de hedendaagse vrouw niet gelukkiger gemaakt.

De pil maakte de vrouw zo’n 40 jaar geleden baas in eigen buik en het groeiende aantal werkende vrouwen zorgde ook voor financiële onafhankelijkheid. En toch, zo schrijft de Sunday Times, heeft dat de hedendaagse vrouw niet gelukkiger gemaakt. Integendeel zelfs.

Dat vrouwen in veel westerse landen nu ongelukkiger zeggen te zijn dan vroeger – en ook minder tevreden dan mannen – blijkt uit een grote studie van het Amerikaanse Nationaal Bureau voor Economisch Onderzoek.

Ook Betsey Stevenson en Justin Wolfers, vorsers van de universiteit van Pennsylvania, schreven hierover in hun boek ‘de paradox van het geluksgevoel bij vrouwen’. Vrouwen hebben sinds de jaren zestig een ‘buitengewone’ vooruitgang gemaakt. “De inkomenskloof tussen mannen en vrouwen is versmald, de opleidingsgraad is gestegen, vrouwen hebben een grotere greep op hun vruchtbaarheid dan ooit tevoren en de technologische veranderingen, in de vorm van huishoudelijke apparaten, hebben hen verlost van hun vroegere huishoudelijke taken” schrijven ze.

En toch, zo stellen zij vast, is het geluksgevoel bij Amerikaanse vrouwen, in verhouding tot dat van mannen, niet gestegen maar juist gedaald. Europese vrouwen zijn iets gelukkiger dan een generatie geleden, maar de tevredenheid bij mannen nam in die periode toch sterker toe.

Oorzaken

Over de oorzaken verschillen de deskundigen van mening. Andrew Oswald, een economieprofessor aan de universiteit van Warwick, verwijst naar wat sociologen ‘de tweede shift’ noemen. Daarmee bedoelen ze dat vrouwen veel meer mogelijkheden hebben gekregen op de arbeidsmarkt, maar dat hun huishoudelijke taken, ondanks afwasmachine en dergelijke, niet evenredig zijn afgenomen. Na hun werkuren moeten ze thuis nog een ’tweede shift’ doen.

Stevenson en Wolfers zijn het daar echter niet mee eens, want zij onderstrepen dat vrouwen (én mannen) ondanks het druk-druk-druk dat we zo vaak horen sinds 1965 juist minder uren kloppen, waarbij ook de toegenomen neiging van mannen om thuis te helpen meespeelt.

Misschien heeft het te maken met het feit dat vrouwen emotioneel anders reageren op de veranderingen van de jongste tijd dan mannen. Nog een andere mogelijke reden is dat de inkomenskloof tussen mannen en vrouwen weliswaar is versmald, maar toch nog een bron van wrevel blijft voor veel vrouwen. Veel vrouwen hebben nog altijd het gevoel dat ze niet betaald krijgen wat ze verdienen en dat ze dat inslikken omdat ze niet als gulzig willen overkomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content