Expo Oostende: ‘Lijken van dubieuze afkomst’

Wetenschappers waarschuwen dat de herkomst van lijken in ‘The Human Body Exhibiton’ uiterst dubieus is. De expo is binnenkort te zien in Oostende.

Vanaf 16 juni is in het Kursaal in Oostende de tentoonstelling ‘The Human Body Exhibition’ te zien. Het gaat om 150 geplastineerde lichamen en lichaamsdelen.

De tentoonstelling kwam tot stand onder leiding van de Chinees Hong Jin Sui. Hij is een leerling van de Duitse professor Gunther Von Haagens die al bijna 20 jaar de wereld rondtrekt met tentoonstellingen van lichamen van overleden mensen in de meest uiteeenlopende poses. Zijn expo ‘Körperwelten’ was ook in ons land al meermaals te zien in Anderlecht.

Ter dood veroordeelden

Waar de controverse bij Von Haagens nog ging rond de vraag of het ethisch verantwoord is om dode mensen tentoon te stellen, gaat de kritiek bij zijn leerling Hong Jin Sui nog een stap verder. Volgens wetenschappers is de herkomst van de lijken in de expo die binnenkort in Oostende te zien is, uiterst dubieus. Het zou niet uitgesloten zijn dat de geplastineerde lichamen afkomstig zijn van ter dood veroordeelden in China.

‘Het is toch vreemd dat je op tentoonstellingen als deze altijd lichamen van jonge mensen kan zien,’ zegt een bron aan het UZ Brussel in Het Laatste Nieuws. ‘Centra voor menselijke anatomie aan de universteiten wereldwijd melden dat ze maar eens in de tien jaar een lijk van een jonge persoon binnenkrijgen.’

Ethische bezwaren

‘The Human Body Exhibition’ heeft al een reizende tentoonstelling in de Verenigde Staten achter de rug. ook daar rezen ethische bezwaren. Onderzoeken van het gerecht in Tampa en New York brachten aan het licht dat de organisatoren van de tentoonstelling geen geschreven verklaringen konden voorleggen waaruit af te leiden viel dat mensen tijdens hun leven afstand deden van hun lichaam. The New York Times publiceerde een reeks artikelen over een zwarte markt in lichamen van ter dood veroordeelden.

De Amerikaanse organisatoren van de expo gaven een officiële verklaring uit waarin ze meedeelden dat ze vertrouwden op hun Chinese partners maar dat ze niet konden controleren of de lichamen al dan niet van ter dood veroordeelden afkomstig zijn.

‘De stad Oostende zou deze tentoonstelling moeten verbieden’

‘We gaan de weg op van de dubieuze handel in skeletten, die in India aan banden moest worden gelegd,’ zegt Luc Van Nassauw van het Laboratorium voor Anatomie van de Mens aan de Universiteit Antwerpen. ‘De herkomst van deze lichamen is zeer discutabel. Men zet een stap te ver in de commercialisatie van lijken. De stad Oostende zou deze tentoonstelling moeten verbieden.’

Peter Monbailleu van het Kursaal Oostende zegt in Het Laatste Nieuws dat Oostende enkel optreedt als zaalverhuurder. ‘We kregen een attest waarin wordt gezegd dat deze lichamen in overeenstemming met de Chinese wet zijn gedoneerd.’ (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content