Europese milieusatelliet gelanceerd - moet zeevervuiling tonen

23/06/15 om 04:24 - Bijgewerkt om 05:10

Van op de basis Kourou in Frans-Guyana is in de nacht van maandag op dinsdag een Europese Vega-draagraket met de Europese aardobservatiesatelliet Sentinel-2A gelanceerd. De satelliet moet onder meer milieu-informatie doorgeven.

Europese milieusatelliet gelanceerd - moet zeevervuiling tonen

De lancering, op beeld van ESA © /

De vijfde Vega vertrok om 22.51 uur plaatselijke tijd, 03.51 uur Belgische tijd.

Dat moest zo precies gebeuren omdat de Sentinel-2A in een zulkdanige baan om de polen moest gebracht worden dat hij het hele aardoppervlak in beeld kan brengen.

Een door ESA doorgestuurd beeld van de lancering

Een door ESA doorgestuurd beeld van de lancering © /

Copernicus

Ongeveer 55 minuten na de start kwam de Seninel-2A los van de vierde trap van de lichtste raket uit het gamma van het lanceerbedrijf Arianespace. en gingz ze in orbit.

De tweede, 1,13 ton wegende, Sentinel maakt deel uit van het ambitieuze Copernicus-aardobservatieprogramma van de Europese Unie en het Europese Ruimtevaartbureau ESA.

Het is de bedoeling dat Europa via deze satelliet autonoom aan moderne en slagvaardige aardobservatie kan doen. Het budget voor de periode 2014-2020 bedraagt 4,3 miljard euro.

Op 3 april 2014 lanceerde een Russische Sojoez de eerste satelliet van Copernicus, de Sentinel-1.

De Sentinel-2A opereert vanuit een zonsynchrone polaire baan op zowat 800 km hoogte. Binnen enkele dagen moeten de eerste foto's binnenlopen. Zeven jaar lang, mogelijk twaalf jaar, moet Sentinel-2A zeer gedetailleerd in dertien spectrale banden, gaande van zichtbaar tot kortegolf infrarood licht, het aardoppervlak in kaart brengen. De resolutie van de camera kan tot 10 meter bedragen, terwijl de "observatiestrook" zo maar eventjes 296 km breed is. Samen met de volgend jaar te lanceren Sentinel-2B, die 180 graden van de A zal verwijderd zijn, zal de 2A landbouw en bossen observeren, ruimtelijke ordening, milieuvervuiling en ingezet worden bij rampbestrijding (overstromingen, bosbranden, aardverschuivingen en bodemerosie).

'Toegankelijk voor iedereen'

Wanneer beide satellieten samen zullen opereren, is de aarde op vijf dagen helemaal gecoverd, de Sentinel-2A heeft daar tot de indienstneming van de Sentinel-2B tien dagen voor nodig.

De bouw en lancering van Sentinel-2A, die 3,3 op 2,3 op 1,7 meter meet, kosten volgens Volker Liebig van ESA samen zowat 255 à 260 miljoen euro. Tegenover Belga bevestigde Liebig dat er een Sentinel-2C en 2D zit aan te komen, wat aanvankelijk niet was voorzien. Hij liet uitschijnen dat dit eerder reserveprojecten zijn voor het geval de levensduur van de twee eerste Sentinels-2 te wensen overlaat. Iedereen die dat wil, mag naar eigen goeddunken gratis data van Copernicus binnenhalen en gebruiken. "De belastingbetaler heeft al genoeg betaald", beklemtoonde Reinhard Schulte-Braucks namens de Europese Commissie eerder dit jaar.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners