‘Europese komeet’ schittert tijdens rendez-vous met de Zon

© ESA

Om 04.03 uur Belgische tijd bereikte de “staartster” haar dichtste punt tot onze ster: 186 miljoen km van de Zon en 265 miljoen km van de Aarde. Rosetta bevond zich “frontstage” om het spektakel waar te nemen terwijl de dochtersonde voldoende schaduw had. Volgens beelden van de NavCam-camera van de sonde was de komeet “goed actief”, aldus operations-manager Sylvain Lodiot bij het vluchtleidingscentrum ESOC in Darmstadt. “Er zijn zowat overal ‘jets’ van gas en stof.”

De Rosetta nam het spektakel op een veilige afstand van 330 km waar opdat die uitstoten zijn navigatiesysteem niet zouden verstoren. Volgens Lodiot werkt de Rosetta “perfect” en volgt de sonde nu mee de verwijdering van de Zon.

Jean-Yves Le Gall, voorzitter van het Franse ruimtevaartbureau CNES, voegde daaraan toe dat door een vertragingseffect het maximum van de activiteit een beetje na het dichtste punt tot onze ster wordt bereikt. Publicaties omtrent de resultaten komen er in de komende dagen, weken en maanden.

Het meer dan elf jaar durend avontuur van de Rosetta eindigt in september 2016 wanneer de sonde gecontroleerd te pletter slaat op de nucleus van de komeet. Daar zal de Philae al lang de geest hebben gegeven. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content