Europees hof verbiedt patenteren van embryonale stamcellen

© Reuters

Het Europees Hof van Justitie verbiedt het patenteren van het gebruik van menselijke embryonale stamcellen, ook voor wetenschappelijk onderzoek.

Het gaat immers in tegen de menselijke waardigheid indien embryo’s door het onderzoeksproces beschadigd of vernietigd worden, oordelen de rechters in Luxemburg.

Voor het Europees Hof impliceert de verlening van een octrooi voor een uitvinding meteen ook de industriële en commerciële exploitatie ervan. Aangezien de Europese regels het patenteren van het gebruik van menselijke embryo’s uitsluiten voor industriële of commerciële doeleinden, kan dus ook een octrooi voor wetenschappelijk onderzoek niet.

Therapeutisch

Wat wel kan, is een octrooi voor het gebruik van embryo’s voor industriële of commerciële doeleinden “met een therapeutisch of diagnostisch doel, dat toegepast wordt op en nuttig is voor het menselijke embryo”. Het mag dus wel indien het de levenskansen van een embryo kan verhogen.

Eicel

Tot slot benadrukken de rechters in Luxemburg dat de term “embryo” ruim geïnterpreteerd moet worden. Voor het hof gaat het om “elke menselijke eicel, zodra deze is bevrucht”, omdat die het proces van ontwikkeling tot mens in gang zet.

Bovendien moeten ook cellen die strikt genomen geen bevruchting ondergaan als embryo gezien worden, indien ze via de implantatie van uitgerijpte menselijke cellen wel degelijk het proces van ontwikkeling tot een mens in gang zetten.

De uitspraak van het Europees Hof vloeit voort uit een zaak die Greenpeace heeft aangespannen tegen de Duitse wetenschapper Oliver Brüstle. Hij vroeg een octrooi aan voor het gebruik van bepaalde cellen uit embryonale stamcellen voor de behandeling van neurologische aandoeningen. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content