Europa wil een samenwerking met China voor bemande ruimtevluchten

13/09/12 om 14:03 - Bijgewerkt om 14:03

De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA bestudeert de mogelijkheid om met China samen te werken aan bemande ruimtevluchten.

Europa wil een samenwerking met China voor bemande ruimtevluchten

© Reuters

Op de Internationale Luft- und Raumfahrtausstellung (ILA) Berlin Air Show verklaarde Thomas Reiter, het hoofd van ESA's departement van bemande ruimtevaart dat men aan het onderzoeken is om tegen 2020 een samenwerking met China aan te gaan.

Sommige Europese astronauten volgen op dit moment al een cursus Chinees om zich voor te bereiden op gezamenlijke missies.

Stoelen kopen

De ESA zelf beschikt niet over ruimtevaartuigen waardoor de organisatie verplicht is om stoelen te kopen Amerikaanse en Russische ruimteschepen. Sinds de stopzetting van het shuttle-programma door de NASA, de National Aeronautics and Space Administration, is de ESA contacten beginnen leggen met zijn Chinese tegenhanger.

In de eerste plaats wil de ESA verkennen of er een samenwerking mogelijk is op verschillende gebieden. Ten eerste wil men ruimtevaarders samen trainen. Ten tweede wil men de landing van ruimteschepen gaan bestuderen. Ten slotte wil men zich toeleggen op de ontwikkeling van de levensinstandhouding van ruimtevaarders.

Bezwaren

De ESA zou bovendien willen dat haar Chinese tegenhanger ook kan deelnemen aan programma's rond het internationale ruimtestation ISS. Hiervoor dient de NASA wel eerst zijn bezwaren tegen de Chinese deelname aan de kant te zetten.

Een Europese astronaut aan boord van een Chinees ruimtevaartuig ziet de ESA als een krachtig signaal dat China ook bij het ISS hoort. (CS)

Lees meer over:

Onze partners