Europa moet alleen naar Mars

14/02/12 om 08:26 - Bijgewerkt om 08:26

Door de besparingen die de Amerikaanse president Barack Obama oplegt, ziet de ruimtevaartorganisatie NASA zich genoodzaakt om zich terug te trekken uit twee Marsmissies met het Europese Ruimtevaartbureau ESA.

Europa moet alleen naar Mars

© Reuters

President Barack Obama kondigt in de begroting 2013 een scherpe daling van het budget voor planetair onderzoek aan.

In totaal trekt Obama voor de NASA in het op 1 oktober beginnend fiscaal jaar 2013 17,7 miljard dollar uit. Dat is 0,3 procent of 59 miljoen dollar minder dan in 2012. Het gewicht van de uitgaven verschuift naar ruimtevaarttechnologieën en commerciële bemande missies.

Zo is er zowat 20 procent minder geld voor planetair onderzoek, maar 22 procent meer voor technologie. Voor onderzoek van de Rode Planeet daalt het budget met 38,5 of 226 miljoen dollar naar 361 miljoen dollar.

"Er bestaat geen twijfel over dat zware beslissingen zullen moeten vallen", zegt NASA-hoofd Charles Bolden. Niettemin gewaagde Bolden van een "stabiel budget dat ons toelaat ons te
focussen op een reeks onderscheiden dingen".

Methaangas

Zo stapt tot consternatie van de wetenschappers de NASA uit het project ExoMars dat twee luiken zou kennen. Het eerste is het in 2016 lanceren van een sonde die vanuit een baan rondom de Rode Planeet in de atmosfeer zoekt naar methaan. Dit gas kan aanwijzingen geven over het bestaan van microben op het oppervlak van Mars.

Het tweede luik bestaat in het sturen in 2018 van een robotjeep die boort en bodemstalen neemt. Die reizen dan in het begin van de jaren twintig naar de Aarde voor onderzoek.

Volgens de gezaghebbende website space.com was overeengekomen dat de NASA zou zorgen voor de draagraketten en een serie instrumenten voor beide missies, bovenop het landingssysteem voor de jeep. De Amerikaanse bijdrage zou zo uitkomen op 1,4 miljard dollar, tegen 1,2 miljard voor ESA.

Het Congres moet de begroting nog goedkeuren. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners