Eten en genezen met dezelfde planten

14/03/12 om 12:21 - Bijgewerkt om 12:21

De naar de Verenigde Staten uitgeweken klassieke filoloog Alain Touwaide van de UCL screent oude manuscripten op vroege geneeskundige kennis.

Eten en genezen met dezelfde planten

© Science Photo Library

In de New Scientist vertelt hij dat er vroeger al gezondheidsadviezen werden gegeven: de Romein Cato raadde zijn stadsgenoten aan om broccoli in de boomgaarden te kweken als geneesmiddel.

De oervader van de geneeskunde, de Griek Galenus, gebruikte broccoli voor de behandeling van wat waarschijnlijk darmkanker was. Zijn oudere landgenoot Hippocrates, de eerste officiële arts, zou zijn hoofdpijn met komkommers behandeld hebben, en zijn maagklachten met dadels.

Broccoli voor gynaecologische klachten
Broccoli zou aanvankelijk vooral voor gynaecologische klachten gebruikt zijn. Walnoten werden ingezet tegen infecties, frambozen tegen ontstekingen. De plant Artemisia, waar recent een antimalariamiddel uit gedistilleerd is, was al vijf eeuwen voor Christus bekend om zijn antimalaria-effecten.

Interessant is Touwaides vaststelling dat destijds eten en genezen dikwijls twee aspecten van hetzelfde proces waren, steunend op dezelfde planten. (DD)

Lees meer over:

Onze partners