Live ESA schrijft geschiedenis: robot landt op komeet (maar is nog niet verankerd)

12/11/14 om 08:44 - Bijgewerkt om 21:49

We zijn vandaag getuige geweest van een stukje ruimtevaartgeschiedenis. Voor het eerst heeft de mens een object een zachte landing laten maken op een komeet. Wetenschappers hopen dankzij de landing meer te leren over de kinderjaren van ons zonnestelsel.

ESA schrijft geschiedenis: robot landt op komeet (maar is nog niet verankerd)

© AFP

 • Kevin Van der Auwera

  Voorlopig einde van de liveblog

  Hiermee besluiten we deze liveblog over de komeetlanding. Bedankt om bij ons te volgen.

 • Kevin Van der Auwera

  Donderdag om 14 uur meer uitleg

 • Kevin Van der Auwera

  NASA: 'Sleuteletappe in internationale samenwerking'

  Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA gewaagde in zijn felicitaties aan zijn Europese zusterorganisatie van een 'grote stap voorwaarts' in de geschiedenis van de ruimtevaart en een 'sleuteletappe in de internationale samenwerking'.

 • Kevin Van der Auwera

  Philae is mogelijk twee keer geland

  De vluchtleiding weet, zowat drie uur na de landing, nog steeds niet wat er dan precies is gebeurd, zo heeft landingsmanager Stephan Ulamec volgens meerdere media en tweets van deskundigen op een briefing gezegd.

  'Het is gecompliceerd op een komeet te landen. Het is ook gecompliceerd te begrijpen wat er tijdens zo'n landing is gebeurd', zo citeerde de BBC hem. Harpoenen zijn niet afgevuurd, zodat de sonde niet verankerd is, bevestigde hij. Er lijken fluctuaties in de radiolink te zijn. Dat kan erop wijzen dat de robot misschien weer is opgeveerd, gedraaid en opnieuw neergekomen op de komeetkern. Twee keer geland dus. Of de Philae nu stabiel op zijn landingsplaats staat is onduidelijk.

  Volgens Paolo Ferri van het Europese Ruimtevaartbureau ESA is het tuig wel precies neergekomen waar voorzien. Het contact ging eerder verloren dan verwacht, maar dat baart geen zorgen. Op de briefing is bevestigd dat de Philae gezond en wel is. Experimenten hebben al data gestuurd, zei directeur-generaal Jean-Jacques Dordain van ESA.

 • Kevin Van der Auwera

  'Overwinning voor Europa, voor de vooruitgang en voor de mensheid

  De Franse president François Hollande sprak van een 'overwinning voor Europa, voor de vooruitgang en voor de mensheid'. Zijn premier Manuel Valls viel hem bij: 'Met Philae hebben Frankrijk en Europa een grote daad in de geschiedenis van de verovering van de ruimte gesteld'. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de grote ruimtevaartmogendheid, die Frankrijk is, voegde eraan toe dat de succesvol afgeronde missie de Europeanen met trots vervult omdat ze bovenal bewijst dat Europa aan de top kan staan.

 • Kevin Van der Auwera

  'Kometen kunnen de mensheid redden'

  Kometen kunnen een belangrijke rol spelen om de mensheid te redden, zegt de Oekraïener Klim Churyumov nadat de robot Philae is geland op de komeet die hij samen met Svetlana Gerasimenko in 1969 heeft ontdekt. 'Wanneer we in de toekomst op aarde niet meer voldoende grondstoffen zullen hebben, zullen wij de mineralen van ruimteobjecten gebruiken. Vandaag is een grote dag in het wetenschappelijk onderzoek en de geschiedenis van de mensheid.

 • Kevin Van der Auwera

  Harpoenprobleem bevestigd

  Landingsmanager Stephan Ulamec van het Duitse Ruimtevaartbureau DLR heeft bevestigd dat de vluchtleiding geen signaal heeft gekregen dat de harpoenen zijn afgevuurd. Deskundigen bij ESA onderzoeken het al of niet opnieuw afvuren van de harpoenen. Het populair-wetenschappelijk magazine opperde in een tweet dat de Philae zich misschien voortbeweegt of mogelijk glijdt over het oppervlak van de kleine komeetkern. Maar het is onwaarschijnlijk dat de sonde er af dondert.

  De ingenieurs hebben nog enkele uren vooraleer zij het contact met de Philae verliezen. De moedersonde Rosetta moet immers een manoeuvre uitvoeren en daarbij het contact met de dochter verbreken. Later op de avond zou het hersteld moeten zijn.

 • Kevin Van der Auwera

  Philae mogelijk nog niet verankerd

  Er is iets misgelopen met het 'afvuren' van de harpoenen die de Philae-lander in het oppervlak van de komeet moeten verankeren, zo twittert ESA. Voordien zouden ook raketmotoren niet naar behoren hebben gewerkt. Het toestel zelf is na de 'zachte landing' in 'uitstekende toestand', zegt ESA. 'In de komende uren zullen wij leren waar en hoe we zijn geland. En we zullen zoveel mogelijk wetenschap proberen te verwerven'.

 • Waarom Rosetta de Christoffel Columbus van onze tijd kan worden

  De historische landing is nog maar het begin is. Of zoals de bekende Britse sciencefictionschrijver Alastair Reynolds het verwoordde tijdens de lancering van de spectaculaire promotiefilm voor de Rosetta-missie 'Ambition': 'Onze verre nazaten zullen mogelijk met dezelfde bewondering terugkijken op Rosetta zoals wij kijken naar bijvoorbeeld Christoffel Columbus of Ferdinand Magellan. Ze zullen zien dat deze missie een stap in een veel groter verhaal was dat zich over de komende eeuwen zal afspelen.'

  Lees het volledige verhaal van Rosetta

 • En nu?

  Philae mag dan wel geland zijn, het is nu nog afwachten of er na deze historische gebeurtenis wetenschap zal mogelijk zijn. Onder de eerste data zouden er panoramische foto's moeten zijn.

 • Zevende ruimtelichaam waarop geland wordt

  Sinds het begin van de ruimtevaart zijn de ruimtevaartorganisaties van de Aarde nog maar zes keer op een ruimtelichaam geland: Venus, Mars, de maan, Titan en de asteroïden 433 Eros en Itokawa. Nu komt daar ook 67P/Churyumov-Gerasimenko bij.

 • Bevestigd: de lander staat op het oppervlak van de komeet

  Grote opwinding in het hoofdkwartier van de ESA, die vandaag geschiedenis heeft geschreven. 'Dit is een grote stap voor de menselijke beschaving'.

 • Applaus in de controlekamer

  Philae is geland!

 • Nagelbijten in de controlekamer

  Hoe zou het eraan toegaan in de controlekamer van de missieleiding?

  Bekijk het hier!

  Spanning bij de missieleiding

  Spanning bij de missieleiding © ESA

 • Wat na de landing?

  Philae kan na de landing aan het echte werk beginnen. De lander zal eerst een panoramische foto nemen van zijn gastheer en een uur later van start gaan met de bodemonderzoeken die zo'n 60 uur zullen duren (de levensduur van de batterij). Die bodemonderzoeken bevatten mogelijk antwoorden op levensvragen zoals 'hoe is er water op onze planeet gekomen?' Afhankelijk van hoe goed de batterijen kunnen worden opgeladen door de zon, zijn ook studies op langere termijn gepland. De komeet beweegt echter steeds dichter naar de zon toe, waardoor de temperatuur voor Philae te heet zal worden om nog verder te kunnen werken. Dat zal rond maart 2015 zijn. Ondertussen blijft ook moedersonde Rosetta minstens tot eind 2015 de komeet bestuderen met het verzamelen van gas- en stofstalen. Mogelijk wordt de missie verlengd.

 • Alles voor de wetenschap

  De wetenschapper van de dag is ongetwijfeld Matt Taylor van de Rosetta-missie. Naast het kleurrijke hemdje van daarstraks, heeft hij ook onder zijn outfit iets opmerkelijks.

  Philae-tatoeage

  Philae-tatoeage © ESA

Onze partners