Er was een tijd dat Fransen minder wijn dronken

07/07/11 om 22:17 - Bijgewerkt om 22:17

In de vijfde eeuw voor Christus maakten de Fransen ook al eens een schuimend vat bier. Het bier werd thuis in huishoudelijke kring gemaakt.

Er was een tijd dat Fransen minder wijn dronken

© Reuters

Verbazingwekkend! De vaststelling dat de Fransen in de vijfde eeuw voor Christus in het Middellandse Zeegebied bier maakten. Bij een opgraving in de Provence vonden archeologen gerstkorreltjes en gerief voor het laten gisten daarvan. Dat schrijven ze in het vakblad Human Ecology. Ze vonden de aanwijzingen in een oude ruimte, op de vloer in de buurt van wat de haard moet zijn geweest, en in een oude keramieken pot. De gehanteerde procedure wijst erop dat het bier gewoon thuis, in huishoudelijke kring, gemaakt werd.

Voor een goed begrip: de Fransen konden in die periode ook al wijn maken. Volgens de International Journal of Entrepeneurship and Small Business zou het Franse wijngebruik tegenwoordig in vrije val zijn. De oorzaak zou vooral te vinden zijn in het feit dat jonge Fransen het drinken van wijn niet langer als een signaal van nationale identiteit zien, zelfs niet langer als noodzakelijk om vriendschapsbanden te bestendigen. Ook gezondheidsaspecten zouden spelen. Vroeger, en nog altijd in de oudere generaties, kwam er bij elke lunch en elk diner een fles wijn op tafel, maar die gewoonte verdwijnt. Naar schatting 16,5 procent van de Fransen drinkt nog regelmatig wijn, wat betekent dat het verbruik bijna gehalveerd is tussen 1980 en 2008, tot gemiddeld amper een fles per volwassene per week. (DD)

Onze partners