Er komt muziek uit de ruimte

27/12/12 om 11:13 - Bijgewerkt om 11:13

De Canadese astronaut Chris Hadfield heeft op kerstavond in het ISS een kerstsong opgenomen.

Er komt muziek uit de ruimte

© Reuters

Tijdens zijn derde ruimtetrip postte Hadfield vanuit het ISS de song "Jewel in The Night" op de muziekdienst Soundcloud en deelde hij het liedje via de sociale netwerksite Reddit. Het is een kerstmelodie waarbij Hadfield zichzelf - in het ISS - op gitaar begeleidt, inclusief achtergrondgeruis in het complex.

De ruimte kent reeds een lange traditie van musiceren, startend meer dan 45 jaar geleden.

Kort voor hun terugkeer naar de Aarde op 16 december 1965 speelden Walter Schirra en Thomas Stafford in hun capsule Gemini-6 onder meer op een meegesmokkelde harmonica een bizarre versie van "Jingle Bells".

Pas met langeduurvluchten, in het bijzonder met het Russische ruimtestation Mir, raakte muziekspelen in de ruimte echt in zwang. Zo zou kosmonaut Joeri Romanenko, vader van kosmonaut Roman Romanenko die pas met Hadfield in het ISS is aangekomen en die ook gezagvoerder van Frank De Winne was, twintig songs in de Mir hebben geschreven.

Op een gegeven ogenblik waren er zelfs twee gitaren in de Mir, waarvan er één opplooibaar was en die door (alweer) Hadfield was meegenomen.

Dwarsfluitduet

De traditie ging verder in ISS, waarbij de NASA er wel over waakte dat meegesleepte keyboards, dwarsfluiten en andere instrumenten geen gevaar vormden voor de opvarenden. Zo werd in 2011 een dwarsfluitduet van astronaute Cady Coleman in het ISS en Jethro Tull-voorman Ian Anderson op de begane grond een klapper.
In 1984 nam Ron McNair zijn saxofoon mee met de spaceshuttle Challenger. Maar de opname van zijn muzikaal kunnen ging verloren.

De Franse componist Jean-Michel Jarre ("Oxygène") schreef voor McNair bovendien een stuk dat hij tijdens zijn tweede missie in 1986 in de shuttle zou spelen en dat live naar de Aarde zou worden doorgestraald. Het lot van McNair en zes andere astronauten is genoegzaam bekend: op 28 januari 1986 ontplofte zijn Challenger 73 seconden na lift-off.

Na dit ongeluk nam saxofonist Kirk Whalun het stukje wel op, herdoopt in "Ron's Piece".

Deep Purple

Overigens zorgde ook het dodelijke ongeluk met het ruimteveer Columbia op 1 februari 2003 voor een opname (op de begane grond). Tijdens die laatste missie van de oudste shuttle had hardrockgroep Deep Purple intensief contact met de bemanning.

Na het uiteenrijten van de Columbia, waarbij alle astronauten omkwamen, nam Purple het instrumentale nummer "Lost Contact" op. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners