Er komt een einde aan de Chinese eenkindpolitiek

© Reuters

De Chinese Communistische Partij overweegt om het jarenlange verbod voor Chinese koppels om meer dan één kind te krijgen, langzaam te versoepelen.

Al drie decennia lang bepaalt de eenkindpolitiek het geboortecijfer in ’s werelds meest bevolkte land. Het is bovendien een symbool voor de strenge sociale controle die door de Chinese Communistische Partij wordt gehanteerd. Wanneer er toch een tweede kind wordt geboren, moet het gezin een gedwongen abortus of sterilisatie ondergaan of een boete betalen.

Er bestaan echter uitzonderingen op de regel. Zo mogen families op het platteland een tweede kind hebben als het eerste kind een meisje is.

Maar de toenemende vergrijzing en een steeds groter wordende behoefte aan meer arbeiders noopt de Chinese regering om het verbod stilaan te gaan versoepelen, zo schrijft de Amerikaanse krant USA Today.

In 2011 gaan in vijf provincies met een laag geboortecijfer enkele pilootprojecten van start waarbij het krijgen van een tweede kind wordt toegelaten op voorwaarde dat minstens een van de ouders enig kind is. In 2012 volgen dan Peking, Shanghai en vier andere provincies. Tegen 2013 of 2014 wordt het systeem nationaal ingevoerd.

Te weinig vrouwen

De eenkindpolitiek heeft in het verleden 400 miljoen geboortes verhinderd in China, dat 1,3 miljard inwoners telt. Maar een dramatische daling in het geboortecijfer en de langere levensverwachting tijdens de voorbije twee decennia hebben ervoor gezorgd dat de Chinese bevolking aan een sneltempo veroudert.

Bovendien heeft de traditionele voorkeur voor jongetjes als gevolg dat heel wat meisjes worden geaborteerd en dat tientallen miljoenen Chinese mannen in de toekomst zonder vrouw zullen komen te zitten. In 2009 was de verhouding van pasgeboren jongetjes tot pasgeboren meisjes 119 tot 100.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content