Enorme ijsberg drijft van Antarctica richting Zuidelijke Oceaan (video)

24/04/14 om 07:37 - Bijgewerkt om 08:25

Wetenschappers houden nauwlettend in de gaten hoe een enorme ijsberg wegdrijft van Antarctica in de richting van de Zuidelijke Oceaan.

Enorme ijsberg drijft van Antarctica richting Zuidelijke Oceaan (video)

Ijsberg B-31 © Reuters

De enorme ijsschots B-31 brak in oktober 2013 af van de ijsberg Pine en wordt sindsdien opgevolgd. "De ijsschots is ongeveer 660 vierkante kilometer groot, zes keer de oppervlakte van het New Yorkse Manhattan", liet NASA-wetenschapper Kelly Brunt weten aan het persagentschap Reuters. "We schatten dat het ijs zo'n 500 meter dik is."

Volgens Brunt is de ijsberg niet gevaarlijk voor de scheepvaart. "De berg bevindt zich op dit moment in een gebied waar weinig schepen varen", klinkt het.

Wetenschappers zijn niet alleen erg geïnteresseerd in de ijsberg omwille van de grootte, maar ook vanwege de onverwachte ontstaansplek. De ijsberg Pine wordt namelijk al twintig jaar geobserveerd omdat de snelle verdunning van het ijs een belangrijke oorzaak kan zijn van de stijging van het waterpeil.

Na vijf maanden heeft de ijsberg al een beetje massa verloren, maar de vorm is onveranderd gebleven. Twee satellieten fotografeerden de ijsberg verschillende malen tussen 18 november 2013 en 11 maart 2014. De NASA heeft deze beelden gebundeld en er een timelapse van gemaakt. Op de video is duidelijk te zien hoe de ijsberg zich de afgelopen maanden heeft verplaatst. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners