Elon Musk probeert zondag raket te laten landen op een boot

15/01/16 om 13:17 - Bijgewerkt om 16:59

Dit weekend probeert SpaceX een raketonderdeel na de lancering te laten landen op een drijvend ponton op zee. Als dat lukt, zal het de eerste keer in de geschiedenis van de ruimtevaart zijn.

SpaceX, het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf van zakenman Elon Musk, sloot het jaar 2015 sepctaculair af met een ongeziene gecontroleerde landing op de grond van de eerste trap van zijn Falcon 9-raket. Deze keer gaat het bedrijf nog een stapje verder door de rakettrap te laten landen op een instabiel ponton in de Stille Oceaan, een zogenaamd droneschip.

<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Het is niet de eerste keer dat SpaceX probeert te landen op zee. In 2015 mislukten twee eerdere pogingen in januari en april. SpaceX vergelijkt de onderneming met het laten balanceren van een bezemsteel op je hand.

De landing op de grond in Cape Canaveral in Florida was eind december wel succesvol en zal de wetenschappers van SpaceX wellicht wat meer inzicht hebben gegeven voor toekomstige landingen op een schip.

Maar waarom wil Elon Musk zo graag proberen te landen op zoiets kleins als een drijvend ponton op de oceaan, vooral nu blijkt dat de grondlanding zo goed gegaan is? Volgens de CEO van SpaceX moeten hogesnelheidslandingen om veiligheidsredenen nog altijd op de oceaan uitgevoerd worden. Tenminste, tot de technologie wat meer op punt staat. Een ander voordeel is dat een mobiel platform verplaatst kan worden naar meer geschikte gebieden voor een landing.

De Falcon 9-raket zal vertrekken van de Vandenberg Air Force basis in Californië. De bedoeling van de gecontroleerde landingen is om delen van raketten te recupereren en zo de ruimtevaart goedkoper te maken. Normaal branden dergelijke stukken van een raket op in de atmosfeer en zijn ze voorgoed verloren.

Naast de mogelijke historische landing, is de lancering van deze raket ook belangrijk op wetenschappelijk gebied. Ze neemt namelijk de Jason-3 satelliet mee naar de ruimte, die zo accuraat mogelijk het zeeniveau in de wereld zal meten, een belangrijke indicator voor klimaatverandering. De Jason-3-missie, die minstens drie jaar zal duren, moet ook meer inzicht geven in tropische cyclonen en de menselijke impact op de oceanen van de wereld bestuderen. (TE)

Lees meer over:

Onze partners