‘Elke actie van de groene beweging versterkt de positie van Monsanto’

Marc Van Montagu © Lies Willaert
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

In 2013 werd de vermaarde Vlaamse biotechnoloog Marc Van Montagu geëerd met de prestigieuze Wereldvoedselprijs – zeg maar de Nobelprijs voor de Landbouw. Maar de genetisch gewijzigde organismen waar hij zijn levenswerk van maakte, blijven zwaar onder vuur liggen.

Vindt u het niet storend dat plantenbiotechnologie nu in zes grote firma’s geconcentreerd zit?

Van Montagu: Natuurlijk, dat is dramatisch. Maar het is het gevolg van acties van Greenpeace en de groene beweging, die door te blijven hameren op de noodzaak van een bewijs dat de techniek niet gevaarlijk is, de reglementering zo duur hebben gemaakt dat alleen grote bedrijven nog ggo’s op de markt kunnen brengen. Politici begrepen niet dat het om een schijnvraag ging. Je kunt massa’s studies maken die geen probleem blootleggen – en die studies zijn er – maar je kunt nooit keihard bewijzen dat er geen enkel gevaar is.

Dat Monsanto een monopoliepositie heeft, is volgens u dus de schuld van de groenen?

Van Montagu: Als ik een complotdenker zou zijn – wat ik, voor een goed begrip, niet ben – zou ik erop wijzen dat de belangen van Greenpeace en Monsanto wel erg parallel lopen. Ze puren beide voordeel uit de situatie. Elke actie van de groene beweging versterkt de positie van Monsanto, want het wordt telkens moeilijker voor andere actoren om in de markt te stappen. Terwijl Greenpeace zich vervolgens nog drukker kan maken om de monopoliepositie.

In de kritiek op Monsanto klinkt vaak een antikapitalistisch discours door.

Van Montagu: Ja, maar dat slaat tegenwoordig niet meer aan, dus maken ze de mensen bang met een vals verhaal over toxische stoffen en risico’s voor de volksgezondheid.

Er is wel de kwestie dat Monsanto boeren verplicht elk jaar nieuw zaad te kopen.

Van Montagu: Geen enkele boer plant hier nog zijn eigen zaadgoed. Nieuw aangekocht zaad garandeert niet alleen genetisch betere planten, er zit ook extra service qua zuiverheid en coating tegen ziekteverwekkers bij. De hybride gewassen van veel producenten groeien beter en hebben meer weerstand tegen ziektes, dus is het voor een boer voordelig om ze telkens opnieuw aan te kopen.

Sommigen verwijten u een schrijnend gebrek aan inzicht in de hongerproblematiek.

Van Montagu: We weten dat de groene revolutie in de jaren 1960 een zegen is geweest voor veel mensen, en we weten dat we met onze technologie een nieuwe groene revolutie op gang kunnen brengen. Het is duidelijk dat wat mensen bio noemen, alleen op grote schaal rendabel kan zijn als je ggo’s inzet, want dan kun je minder sproeien en minder chemische meststoffen gebruiken. De grootste slachtoffers van de hetze tegen ggo’s zijn mensen die duurzame landbouw willen.

Het volledige interview met Daniel Dennett leest u in het kerstnummer van Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content