"Elektrische wagen niet overschatten"

14/09/10 om 16:08 - Bijgewerkt om 16:08

De Bond Beter Leefmilieu (BBL) waarschuwt ervoor dat enkel en alleen de introductie van de elektrische wagen de klimaatuitdaging in de transportsector niet zal oplossen.

"Elektrische wagen niet overschatten"

© Reuters

De elektrische auto zal een positieve invloed hebben op de emissies en de luchtkwaliteit. "Die positieve effecten mogen evenwel niet overschat worden", luidt het in een rapport van BBL.

De Europese emissienormen zorgen er immers voor dat de uitstoot van fijn stof en stikstofoxiden drastisch naar beneden zal gaan voor nieuwe auto's. "Dat betekent dat het voordeel van een elektrische wagen tegenover een moderne klassieke wagen vrij klein wordt", stelt auteur Bruno Van Zeebroeck, die eraan toevoegt dat de introductie van elektrische wagens bovendien slechts geleidelijk verloopt.

Het rapport werd voorgesteld op de conferentie "Elektrische Mobiliteit 2020", een initiatief dat de paden voor de ontwikkeling van de elektrische mobiliteit in Vlaanderen wilde verkennen.

Meteorologische omstandigheden

Wat de luchtkwaliteit betreft, stelt de Vlaamse milieuadministratie dat de kans bestaat dat we de Europese doelstellingen en de Vlaanderen in Actie-doelstellingen in 2020 halen, aldus het rapport.


"Voorwaarde is wel dat de meteorologische omstandigheden blijven wat ze vandaag zijn, wat onwaarschijnlijk is, onder invloed van de klimaatopwarming en de daarmee samenhangende veranderende meteorologische omstandigheden. De elektrische wagen zal daaraan op korte termijn (2020) slechts marginaal iets kunnen veranderen", klinkt het.

Lees meer over:

Onze partners