Elektrische stimulatie voor comateuze patiënten

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Ook huisgenoten kunnen minimaal bewuste patiënten elektrisch behandelen.

Er zijn verschillende soorten comateuze toestanden. Een daarvan is het zogenoemde ‘minimale bewustzijn’. Daarbij hebben patiënten korte periodes met signalen van bewustzijn, maar kunnen ze niet communiceren. Door hun hersenen elektrisch te stimuleren, kunnen ze tijdelijk wat bewuster worden gemaakt.

De ploeg rond neuroloog Steven Laureys van de Luikse universiteit meldt in Brain Stimulation dat die behandeling ook thuis kan gebeuren, door huisgenoten. Ze rapporteert over experimenten waarin patiënten gedurende vier weken elke werkdag elektrisch gestimuleerd werden, twintig minuten lang. Een van hen was al 33 jaar ‘minimaal bewust’. Na afloop vertoonde een vijfde van de patiënten duidelijke verbeteringen in bewustzijn – het is onduidelijk waarom sommigen wel en anderen niet op de behandeling reageerden. Enkelen konden zelfs antwoorden op eenvoudige vragen, door met de ogen te knipperen of met de vingers te bewegen. Na de kuur vielen de patiënten bijna meteen weer terug in hun oorspronkelijke staat.

Door de elektrische lading te verhogen, zouden betere resultaten mogelijk zijn. Maar zulke experimenten zijn moeilijk uit te voeren, omdat de patiënten niet kunnen aangeven of ze pijn hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content