Eindelijk: geheim van een lang leven ontdekt

02/07/10 om 10:30 - Bijgewerkt om 10:30

100 jaar worden is nog steeds een zeldzaamheid.

Eindelijk: geheim van een lang leven ontdekt

© Epa

Mensen die 100 jaar of meer worden beschikken over een unieke verzameling van genetische variaties die ervoor zorgt dat bepaalde personen zo'n 20 jaar langer leven dan de rest van de bevolking. Dat staat te lezen in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

100 jaar worden is nog steeds een zeldzaamheid. Slecht 1 op de 6.000 mensen in de geïndustrialiseerde wereld bereikt een dergelijke leeftijd. 90 procent van hen is bovendien nog altijd relatief gezond op 93-jarige leeftijd. Maar wat is nu het geheim van een lang leven?

Amerikaanse genwetenschappers van de universiteit van Boston onderzochten 15 jaar lang het genoom van meer dan 1.000 100-jarigen. Het was het grootste onderzoek van 100-jarigen ter wereld. Ze ontdekten een cluster van 150 genetische kentekens die tot een extreem lang leven kunnen leiden. Aan de hand van die genen kan met zo'n 77 procent zekerheid voorspeld worden of iemand 100 jaar zal worden.

Uit het onderzoek blijkt dat die genenclusters de ziekteveroorzakende genen die de veelvoorkomende ouderdomsziekten veroorzaken, lijken te overtroeven. Toch benadrukken de onderzoekers dat het winnen van deze genetische loterij niet vrijblijvend is. Beweging en een gezond leven spelen nog steeds een belangrijke rol.

Volgens de studie kunnen 100-jarigen opgedeeld worden in 18 verschillende groepen van "genetische signatuur" die samenvallen met verschillende patronen van extreem lang leven. Sommige signaturen komen overeen met langer overleven, andere met het uitstellen van ouderdomsgerelateerde ziektes zoals dementie.

88 of 100?

Wetenschappers hebben altijd aangenomen dat een lang leven in de familie zit, maar het is de eerste keer dat er een bewijs is gevonden dat 100 jaar worden een genetisch kenmerk is. Er bestaat nog geen commerciële genetische test om na te gaan of iemand de genetische cluster bezit, maar de onderzoekers vermoeden dat die niet lang zal uitblijven.

Genen vertellen echter niet het volledige verhaal: 23 procent van de 100-jarigen of ouder beschikten niet over de genetische cluster. Waar de wetenschappers ook nog niet uit zijn is wat de genen precies doen om mensen langer te laten leven.

Het goede nieuws is dat de meeste mensen een genetische variatie hebben die hen toelaat 88 jaar te worden. Dat is zo'n 8 jaar ouder dan gemiddeld. Maar om die leeftijd te bereiken moet je nog altijd een gezond leven leiden. Dat betekent bewegen, zwaarlijvigheid vermijden, niet roken en niet te veel drinken.

Lees meer over:

Onze partners