Eindelijk eeuwige rust voor koninklijk hoofd

15/12/10 om 10:17 - Bijgewerkt om 10:17

Wetenschappers hebben de authenticiteit van het hoofd van de Franse koning Hendrik IV bevestigd.

Eindelijk eeuwige rust voor koninklijk hoofd

Het hoofd dat in 2008 bij een gepensioneerde gevonden was, is wel degelijk dat van de Franse koning Henri IV. Zo blijkt uit een onderzoek dat woensdag gepubliceerd wordt door het gerenommeerde British Medical Journal (BMJ). Volgens de wetenschappers die het hoofd onderzochten, is het hoofd zeer goed bewaard.

Hendrik IV werd op 57-jarige leeftijd op 14 mei 1610 door een fanatieke katholiek vermoord en begraven in de Basiliek Saint-Denis samen met de andere Franse koningen. In 1793 werd zijn graf door revolutionairen geopend. Zijn lichaam werd in een massagraf gegooid, maar het hoofd werd blijkbaar meegenomen.

Haar en baard

Gedurende eeuwen zwierf het hoofd door Europa. In de 19de eeuw bevond het zich een privécollectie van een Duitse graaf. Daarna verloor men het spoor tot het in 1919 bij een veiling in het Hôtel Drouot voor drie franc aan een antiquair uit Dinard verkocht werd. Twee jaar geleden vond men het hoofd van de koning bij een 84-jarige man die het sinds 1955 in zijn bezit had.

Het hoofd bevindt zich volgens de wetenschappers in goede staat met haar en sporen van een baard. Het vertoont ook een aantal typische kenmerken die naar koning Hendrik IV verwijzen, zoals een gat voor een oorbel in de rechteroorlel, wat toen de mode aan het Hof was, en een litteken dat hij opliep bij een mislukte moordaanslag.

Hendrik IV was een van de populairste monarchen in Frankrijk. Hij gaf de opdracht voor de bouw van de Pont Neuf en de Place des Vosges in Parijs. Zijn kleinzoon is Louis XIV, de Zonnekoning.

Het hoofd van Hendrik IV wordt volgend jaar opnieuw begraven in de Basiliek Saint-Denis tijdens een nationale begrafenis.

Lees meer over:

Onze partners