Efficiëntere behandeling voor diabetes type 1 op komst

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

De strijd tegen de twee types van suikerziekte wordt opgevoerd.

Diabetes komt in twee types voor. Type 2 kun je als een beschavingsziekte beschouwen: het duikt vooral op bij zwaarlijvige mensen die weinig bewegen. Type 1, dat minder vaak voorkomt, volgt uit de vernietiging van bètacellen in de pancreas door het afweersysteem. De bètacellen produceren insuline, de stof die nodig is om suikers uit onze voeding als energie te kunnen opnemen. Daarom moeten diabetespatiënten regelmatig insuline ingespoten krijgen.

Maar er lijkt een efficiëntere behandeling voor type 1 op komst. Wetenschappers, onder wie Harry Heimberg van de Vrije Universiteit Brussel, tonen in Cell aan dat het mogelijk is nieuwe bètacellen in de pancreas aan te maken. Dat zou kunnen door er een prikkeloverdrager uit de hersenen, GABA geheten, aan toe te voegen. GABA wordt trouwens al als voedingssupplement gebruikt.

In de pancreas stimuleert GABA de omzetting van alfacellen naar bètacellen door een specifiek gen te activeren. Bètacellen zijn berucht in de geneeskunde, omdat ze bijna niet worden aangevuld, maar alfacellen worden probleemloos vervangen door nog een ander celtype uit de pancreas. In experimenten met patiënten moet nu worden nagegaan of de techniek bruikbaar is als behandeling.

Om diabetes type 2 te behandelen, zijn gedragsaanpassingen mogelijk. Als het over lichaamsbeweging gaat, zo besluit de aan de Universiteit Maastricht verbonden Vlaamse sportarts Bernard Duvivier met zijn collega’s in Diabetologia, heeft regelmatig wandelen een gunstiger effect op de suikerregulatie dan je één keer per dag een uurtje intensief inspannen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content