Eerste video van reactor in Fukushima

20/01/12 om 14:21 - Bijgewerkt om 14:21

Tepco heeft de eerste beelden vrijgegeven van een van de beschadigde kernreactoren in het Japanse Fukushima.

Eerste video van reactor in Fukushima

De Japanse elektriciteitsmaatschappij Tokyo Electric Power (Tepco) heeft voor het eerst sinds de catastrofe op 11 maart vorig jaar een camera in kernreactor 2 van de centrale in Fukushima aangebracht. Op die manier wordt de situatie in het interieur van de reactor gecontroleerd.

"Tot op heden hebben we de staat van de reactor via meetinstrumenten gecontroleerd, maar we konden niets zien", aldus Tepco-functionaris Junichi Matsumoto op een persconferentie. Door middel van de endoscopische camera willen de onderzoekers het niveau van het koelwater in de reactor controleren, en de temperatuur en andere parameters nagaan.

"De kwaliteit van het water lijkt slechter te zijn dan vooraf werd aangenomen", moest de Tepco-man toegeven, zonder echter details vrij te geven. De gemeten temperatuur, 44,7 graden Celsius, ligt wel dicht bij wat de gewoonlijk gebruikte instrumenten op dat moment aanwezen: 42,6 graden.

De hele kerncentrale telt zes reactoren. Reactor 2 is een van de drie waar de brandstof gesmolten is. De reactor is in de huidige situatie het meest geschikt voor een dergelijke waarneming via camera. Er kon ongeveer 30 minuten gefilmd worden. Onderzoekers analyseren nu het beeldmateriaal.

"In reactor 3 is de straling momenteel te hoog voor een dergelijke actie", aldus Matsumoto. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners