Eerste private ruimtevlucht naar ISS in extremis uitgesteld

© Reuters

De eerste private ruimtevlucht naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) is met minstens drie dagen uitgesteld, omwille van een probleem met de draagraket Falcon-9.

De private Amerikanse raketbouwer Space X zou om 10.55 uur Belgische tijd vanop de basis in Cape Canaveral in Florida met een Falcon-9 de onbemande Dragon-capsule naar het ISS slingeren. De negen motoren van de eerste trap sloegen naar behoren aan, maar een halve seconde voor de eigenlijke ‘lift-off’ legden de computers de start stil, meldt NASA. De computers hadden ongewoon hoge druk in de centrale motor 5 afgelezen.

Indien nodig wordt de verdachte motor omgewisseld met een andere die reeds op Cape Canaveral voorradig is, zegt NASA. De volgende lanceermogelijkheden zijn op dinsdag 22 en woensdag 23 mei.

Privéfirma’s

Sinds de spaceshuttle in juli 2011 op stal ging, hebben de VS geen autonoom vervoer naar en van het ISS meer. De NASA heeft ingezet op private firma’s zoals Space X, Boeing, Orbital Science Corp en Blue Origin. Space X verwierf een contract van 1,6 miljard dollar voor twaalf missies naar het ISS op vier jaar tijd.

Bij deze eerste demonstratiemissie heeft de Dragon 521 kilo vracht bij, onder meer bestaande uit voedsel en labo-uitrusting. De herbruikbare capsule moet bij de terugreis 660 kilo afval en oudere uitrusting vervoeren.

Mensen vervoeren

Space X heeft zijn Falcon-9 al twee keer succesvol ingezet. De Dragon heeft bij die tweede missie, een test in december 2010, ook niet gefaald.

Het is de bedoeling de capsule zodanig op te waarderen zodat ze vanaf midden 2015 mensen kan vervoeren. Het Californische bedrijf is in 2002 opgericht door miljardair Elon Musk. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content