"Eerste mens kwam uit Midden-Oosten"

28/12/10 om 11:34 - Bijgewerkt om 11:34

De moderne mens ontstond mogelijk in het Midden-Oosten en niet in Afrika. Dat beweren Israëlische archeologen na de ontdekking van overblijfselen van meer 400.000 jaar oud.

"Eerste mens kwam uit Midden-Oosten"

© Reuters

Archeologen van de universiteit van Tel Aviv beweren dat ze acht menselijke tanden hebben gevonden in een grot nabij Rosh Ha'Ayin, zo'n 15 km van de luchthaven van Ben Gurion. Volgens de experts is de vondst 400.000 jaar oud. Dit zou betekenen dat de tanden de vroegste overblijfselen van de homo sapiens zijn die ooit zijn ontdekt.

Volgens de nieuwe studie, gepubliceerd in de American Journal of Physical Anthropology, hebben de tanden een gelijkaardige vorm en grootte als die van de moderne mens.

Out of Africa

Daarmee komt de these dat de homo sapiens, de directe afstammeling van de moderne mens, zo'n 200.000 geleden in Afrika ontstond op de helling te staan.

Volgens de 'Out of Africa'-theorie migreerde de homo sapiens tussen 70.000 en 50.000 jaar geleden via het Midden-Oosten naar Europa en Azië. Maar recente ontdekkingen in Spanje en China stelden die theorie eerder al in vraag.

Als blijkt dat de nieuwe vondst waarachtig is, "verandert dit het volledige beeld van de evolutie".

Lees meer over:

Onze partners