Eerste exoplaneet uit gesteente ontdekt

11/01/11 om 09:00 - Bijgewerkt om 09:00

De Keplersatelliet van NASA heeft een planeet die net als de Aarde uit gesteente bestaat buiten ons zonnestelsel gevonden.

Eerste exoplaneet uit gesteente ontdekt

© NASA

De Keplersatelliet van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA heeft voor het eerst een planeet die net als de Aarde uit gesteente bestaat buiten ons zonnestelsel gevonden.

De exoplaneet Kepler-10b was al langer bekend, maar op basis van data die gedurende acht maanden werd vergaard, kwamen wetenschappers nu tot de bevinding dat de planeet net zoals de Aarde uit gesteende bestaat.

"Het is het eerst solide bewijs van (het bestaan van) een gesteenteplaneet die rond een andere ster dan de onze wentelt", maakte Natalie Batalha van de NASA maandag bekend.

Kepler 10-b is 1,4 keer zo groot als de Aarde en daarmee de tot nu toe kleinste ontdekte planeet buiten ons zonnestelsel. De exoplaneet bevindt zich echter twintig keer dichter tot moederster Kepler-10 dan Mercurius tot de Zon, en dus niet in levensvatbaar gebied.

De in maart 2009 gelanceerde en 590 miljoen dollar kostende Kepler speurt in het bijzonder naar aarde-achtige planeten in of nabij de levensvatbare zone rond sterren in onze Melkweg, in de zone van een planetair stelsel waar er vloeibaar water op het oppervlak van een planeet kan zijn.

Lees meer over:

Onze partners