Eerste Chinese robot op weg naar de maan

China lanceert ruimtesonde © IMAGEGLOBE

China heeft zijn eerste robotjeep, Yutu (konijn van jade), naar de maan gelanceerd voor een landing.

De eerste Chinese ruimtesonde is op weg naar de maan. De missie Chang’e-3 begon, zoals rechtstreeks op de staatstelevisie te zien was, met de lancering van een Lange Mars-3B draagraket vanop de zuidwestelijke basis Xichang. Negentien minuten na de start begon de Yutu zelf naar de natuurlijke satelliet van de Aarde te reizen. De landing in de Regenbogenbaai (of Sinus Iridium) is voor 14 december voorzien.

Geologische analyse

Van bij de start van de missie gebruikt China ook volgstations van het Europese Ruimtevaartbureau ESA en het Europees vluchtleidingscentrum ESOC in Darmstadt. De 120 kilo wegende jeep moet minstens drie maanden op het maanoppervlak rijden, bestuurd vanop Aarde en tegen een maximumsnelheid van 200 meter per uur.

De zeswielige robot zal over een gebied van 3 tot 10 vierkante kilometer onder meer aan geologische analyse doen en 3D-beelden van de maan naar de Aarde sturen. Bij wijze van première zal de Yutu ook een telescoop installeren die de plasmasfeer van de Aarde zal bestuderen.

Derde land op de maan

Volgens de Chinese ruimtevaartautoriteiten is het vlakke landingsgebied nog niet geëxploreerd, en is het gunstig om zonlicht te krijgen en te communiceren met de Aarde. De sondes Chang’e-1, gelanceerd in 2007, en Chang’e-2, gelanceerd in 2010, verkenden de maan reeds vanuit een baan rondom het hemellichaam. Ten vroegste in 2017 hoopt Peking stalen van de Maan naar onze planeet te brengen.

Chang’e-3 is een cruciale etappe in het ambitieuze ruimteprogramma van China. Het land wordt daarmee het derde, na de Verenigde Staten en de vroegere Sovjetunie, dat een zachte maanlanding onderneemt.

Miljarden euro’s

De laatste zachte Maanlanding was van de Sovjet-Russische Loena-24 in augustus 1976. China geeft miljarden euro’s uit aan ruimtevaart, die geldt als symbool van de nieuwe kracht van het land onder leiding van de communistische partij. Zo hoopt het land tegen 2030 de eerste Aziaat op de maan te zullen neerzetten, werkt het aan een permanent ruimtestation en bouwt het een navigatiesatellietsysteem uit.

Het was de 25ste lancering van de Lange Mars-3B, het zwaarste werkpaard van de Chinese ruimtevaart. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content