Eerste beelden uit geheime kamer piramide van Cheops

Wetenschappers hebben de eerste foto’s vrijgegeven die een robot maakte van een kleine kamer binnenin de piramide van Cheops. De beelden zijn uniek omdat de kamer in 4.500 jaar niet is betreden.

Van de piramide van Cheops wordt aangenomen dat hij gebouwd is als graftombe voor farao Khufu. De piramide van Cheops of de Grote Piramide (van Gizeh) is de enige van de 7 wereldwonderen uit de antieke oudheid die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven.

De piramide telt 3 kamers: een koningskamer met 2 luchtschachten die naar buiten toe leiden, een koninginnenkamer en een galerij. De wetenschappers waren vooral geïntrigeerd door twee tunnels die vanuit de koninginnenkamer vertrekken. De tunnels zijn 20 bij 20 centimeter en leiden naar stenen deuren, waarachter de tunnels opnieuw naar buiten leiden. De functie van die 2 tunnels en deuren is niet bekend. Sommigen nemen aan dat één of beide tunnels leiden naar een geheime kamer.

Djedi project

Sinds 1993 zijn al verschillende pogingen met robotten ondernomen om de functie van de tunnels en deuren te achterhalen. Maar zonder succes. Met de robot van ingenieur Rob Richardson lukte het nu wel. De robot kreeg de naam Djedi. Dat was de naam van de magiër die farao Khufu consulteerde toen hij zijn graftombe liet optrekken. De robot Djedi kroop door de tunnel met een zeer beweegbare slangachtige camera die achter hoeken kan kijken.

Hiërogliefen in rode verf

De camerabeelden tonen afbeeldingen van hiërogliefen in rode verf. Ook zijn er lijnen getekend. Die lijnen zouden kunnen aangebracht zijn door metselaars bij het bouwen van de piramide. Richardson vermoedt dat eens Egyptologen de hiërogliefen ontcijferd hebben ook duidelijk zal worden wat de functie van de tunnels was.

Volgens Egyptoloog Peter Der Manuelian zijn hiërogliefen en graffiti in rode verf niet ongewoon. Het zijn vaak aantekeningen of cijfercombinaties die metselaars maakten als zij piramides optrokken. Een beetje vergelijkbaar met de aantekeningen die aannemers en architecten achterlaten bij het bouwen van onze huizen.

Aangezien de robot om hoeken kon kijken was hij dus ook in staat om een kijkje te nemen achter de deur. “Deze is mooi gepolijst en moet dus belangrijk zijn geweest. Aan de voorkant van de deur zitten metalen pinnen die aan de achterkant in mooie rondingen eindigen. Dat wijst erop dat de pinnen vooral een decoratieve functie hadden”, aldus onderzoeker Shaun Whitehead.

Betekenis?

Egyptologe Kate Spence die niet bij het onderzoek betrokken was, vermoedt dat de tunnels eerder een symbolische waarde hadden. Ze zijn volgens haar te nauw om enig praktisch nut te hebben. “De tunnels van de koninginnenkamer zijn noord-zuid en niet oost-west georiënteerd, dus ik verwacht dat hun functie symbolisch is en te maken heeft met de sterren en niet met de zon.” Spence vermoedt dat in de koningskamer de sarcofaag en mummie van Khufu lagen. In de koninginnenkamer bevond zich vermoedelijk een “ka” en niet de overblijfselen van een koningin. De tunnels moesten de “ka” of geest van de farao helpen oversteken naar het hiernamaals.

Hawass, die het Djedi project overziet, vertelt dat buiten Cheops in geen enkele andere piramide dergelijke tunnels en deuren al zijn aangetroffen. Volgens hem herbergt de piramide nog een aantal geheimen. “De koningskamer zou geen echte kamer zijn maar een truc om ongewenste individuen te misleiden. Oude Egyptenaren vonden het heel belangrijk dat de grafkamer werd verstopt. Er is een legende die vertelt hoe de magiër Djedi Cheops ontmoet. Cheops was op zoek naar de god Thoth zodat hij het geheim van het verbergen van zijn piramide kon achterhalen.” (NewScientist/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content