Een vijfde van de planten in gevaar

29/09/10 om 14:19 - Bijgewerkt om 14:19

Een vijfde van de ongeveer 380.000 planten in de wereld wordt met uitsterven bedreigd, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Een vijfde van de planten in gevaar

© Reuters

Wetenschappers van de Britse nationale botanische tuin in Kew en het Natuurhistorisch Museum in Londen bestudeerden zo'n 4.000 soorten en concludeerden dat 22 procent daarvan als "bedreigd" moet worden beschouwd. Daarmee zijn planten even bedreigd als zoogdieren.

Deze studie, bekend als de Red List Index for Plants, zou de meest accurate studie tot nu toe zijn. De wetenschappers onderzochten namelijk planten uit de vijf grote groepen: mossen, varens, naaktzadigen, eenzaadlobbigen en tweezaadlobbigen.

In totaal zijn er zo'n 380.000 plantensoorten in de wereld. Veel van die soorten komen onder druk te staan door een verlies aan habitat. Soorten in tropische regenwouden zijn het meest in gevaar.
"We kunnen niet blijven toekijken hoe plantensoorten verdwijnen. Planten zijn de basis van alle leven op aarde, ze geven ons schone lucht, water, voedsel en brandstof", zegt Professor Stephen Hopper, directeur van de tuinen in Kew.

Medicijnen
Botanisten vrezen dat plantensoorten zullen verdwijnen nog voor ze bestudeerd kunnen worden waardoor potentieel waardevolle geneeskrachtige eigenschappen verloren kunnen gaan. In veel arme landen zijn planten vaak de enige vorm van gezondheidszorg.

Een andere vrees is dat we te afhankelijk geworden zijn van een beperkte groep planten. Volgens het rapport komt 80 procent van de wereldwijde geconsumeerde calorieën van slechts 12 verschillende soorten.

Volgende maand start in het Japanse Nagoya een VN-top over biodiversiteit. Beleidsmakers van over de hele wereld zullen deze studie gebruiken om nieuwe doelstellingen te formuleren voor de internationale biodiversiteit.

Lees meer over:

Onze partners