Een op vier Amerikanen weet niet dat Aarde rond zon draait

17/02/14 om 15:16 - Bijgewerkt om 15:47

Een op vier Amerikanen weet niet dat de Aarde rond de zon draait. Maar voor wie de Amerikanen snel dom wil noemen: de Europese Unie scoorde nog slechter met een op drie foute antwoorden.

Een op vier Amerikanen weet niet dat Aarde rond zon draait

© Thinkstock

Uit een onderzoek van de National Science Foundation (NSF) blijkt dat meer dan 25 procent van de Amerikanen niet weet dat de Aarde rond de zon draait. Het rapport moet de regering informeren over het niveau van het onderwijs in het land.

Helft gelooft niet in evolutie

Het lijkt een voor de hand liggende vraag: draait de Aarde rond de zon of draait de zon rond de Aarde? Toch beantwoordde slechts 74 procent van de 2.200 ondervraagde Amerikanen in de studie de vraag correct. Wat wil zeggen dat 26 procent de vraag fout had.

Het onderzoek van de NSF bestond uit negen vragen over fysica en biologie. De gemiddelde score was 6,5. Wat waarschijnlijk nog verontrustender is dan de vraag over de baan van de Aarde, is dat slechts 48 procent van de Amerikanen geloofde dat de mens uit vroegere organismen geëvolueerd is.

Toch scoorden de Amerikanen regelmatig nog beter dan Europeanen die in een onderzoek in 2005 gelijkaardige vragen kregen. Op de vraag of de Aarde rond de zon draaide, antwoordde 34 procent fout. Een op drie inwoners van de Europese Unie weet dus niet hoe de Aarde zich in het heelal verplaatst.

Interesse in wetenschap

Een positieve noot is dat toch bijna 90 procent van de Amerikanen gelooft in de voordelen van de wetenschap, 30 procent vindt dat wetenschap meer overheidssteun verdient en dat 90 procent graag bijleert over medische ontwikkelingen.

De studie wordt om de enkele jaren gevoerd en moet telkens uitmaken of het onderwijs in de VS vooruitgang boekt. Het volledige rapport zal pas bekend worden als de NSF de studie aan de Amerikaanse regering voorstelt.

Lees meer over:

Onze partners