Eén op drie Amerikanen gelooft niet in evolutietheorie

31/12/13 om 13:49 - Bijgewerkt om 14:23

Een derde van de Amerikaanse bevolking verwerpt de evolutieleer en gelooft dat de mens in zijn huidige vorm al bestaat sinds 'het begin der tijden'.

Eén op drie Amerikanen gelooft niet in evolutietheorie

© Science Photo Library

33 percent van alle Amerikanen gelooft niet dat de mens is geëvolueerd doorheen de tijd. Een derde gelooft dus in het klassieke scheppingsverhaal, waarin God binnen zes dagen het heelal, de aarde en alle wezens schiep.

Deze cijfers zijn afkomstig van het Pew Research Religion & Public Life Project, dat bijhoudt hoe gelovig Amerikanen zijn. Dat schrijft The Independent.

Toch geloven Amerikanen steeds minder in het scheppingsverhaal. Twee jaar geleden verwierp ongeveer de helft van de Amerikanen de evolutietheorie.

Democraten versus Republikeinen

Uit het Pew-onderzoek bleek eveneens dat de kloof tussen Democraten en Republikeinen steeds groter wordt.

In 2009 gaf 54 percent van de ondervraagde Republikeinen aan dat mensen en apen dezelfde voorouders hebben. Vandaag beschouwt slechts 43 procent van de Republikeinen de evolutietheorie als acceptabel.

In scherp contrast daarmee staat de opinie van Democraten. Hun geloof in de evolutie groeide van 64 procent in 2009 tot 67 procent vandaag. Tussen de verschillende politieke overtuigingen zit dus een verschil van 24 procent.

Evangelisten

Van de Amerikanen die geloven in de evolutie, ziet de helft daarin een natuurlijk proces. De andere helft gelooft dat God het proces begeleidt en waar nodig ingrijpt.

Blanke evangelisten houden het nauwste vast aan de bijbel. Van hen zegt 64 procent dat het universum, de mens en de dieren in hun huidige vorm bestaan sinds het begin der tijden. Bij de traditionele protestanten doet er zich een verschuiving voor. 78 procent aanvaardt een gemeenschappelijke voorvader van mens en aap.

Onze partners