Een derde meer babysterfte op nieuwjaarsdag

11/01/11 om 11:19 - Bijgewerkt om 11:19

Een derde meer baby's sterft aan wiegendood op nieuwjaarsdag dan op andere dagen.

Een derde meer babysterfte op nieuwjaarsdag

Uit Amerikaanse statistieken blijkt dat de eerste dag van het jaar er bijna 33 procent meer baby's overlijden dan op andere dagen, zo schrijft het medische vakblad de Specialisten. Dat heeft vooral te maken met alcoholgebruik van de moeder. Baby's van een drinkende moeder lopen dubbel zoveel kans om aan wiegendood te sterven als baby's van niet-drinkende moeders.

De onderzoekers gaan er vanuit dat ten gevolge van het alcoholgebruik de moeders hun baby niet volgens de regels van de kunst in bed leggen. Mogelijk zijn er naast alcoholgebruik nog andere redenen die het verhoogde risico verklaren.

Er zijn nog meer 'gevaarlijke' dagen voor baby's. Zo vieren in de VS de nog overgebleven Amerikaanse flowerpowerbewegingen een cannabisfeestdag op 20 april. Ook die dag neemt het aantal gevallen toe. En de Amerikaanse nationale feestdag, 4 juli, zorgt eveneens voor een hoger risico. In het algemeen stelde men tijdens de weekends ook een toename van wiegendood vast.

Doodsoorzaak onbekend Pathologen spreken van wiegendood of het Sudden Infant Death Syndrome (Sids) bij een plots overlijden van een baby jonger dan een jaar waarbij na grondig onderzoek en autopsie de doodsoorzaak onbekend blijft. In de volksmond spreekt men van wiegendood, omdat de baby's vaak in hun slaap overlijden.

In de jaren 80 van de vorige eeuw zette de Amerikaanse overheid een campagne op om het aantal gevallen te verminderen. Folders en televisiespots legden de ouders uit hoe ze hun ukje in bed moesten stoppen en waar ze zoal op moesten letten. Ook ons land organiseerde trouwens enkele jaren geleden een gelijkaardige campagne.

In de VS resulteerde dat in een daling van het aantal gevallen van wiegendood met meer dan 50 procent over een periode van 30 jaar.

Lees meer over:

Onze partners