Echo moet vrouwen van abortus doen afzien

31/05/10 om 15:21 - Bijgewerkt om 15:21

Volgens een nieuwe wet in de Amerikaanse staat Oklahoma moeten vrouwen die een abortus wensen te laten uitvoeren eerst echo's van hun ongeboren baby bekijken.

Volgens een nieuwe wet in de Amerikaanse staat Oklahoma moeten vrouwen die een abortus wensen te laten uitvoeren eerst echo's van hun ongeboren baby bekijken. Pas dan kan tot een abortus overgegaan worden. Dat meldt de Daily Mail.

Wanneer een vrouw weigert de beelden van het embryo of de foetus te bekijken, moeten dokters minstens één uur voor de operatie een gedetailleerde beschrijving geven van wat er op de beelden te zien is.

Vrouwen die een abortus wegens medische redenen laten uitvoeren, worden van de praktijk vrijgesteld. Slachtoffers van verkrachting of incest dan weer niet.

"Wreed'

De nieuwe wet veroorzaakte heel wat commotie in Oklahoma en werd na amper zes dagen geschorst nadat enkele abortusverleners klacht indienden. Zij vinden de nieuwe wet "opdringerig en wreed".

Volgens Anti-abortusaanhangers geeft de wet vrouwen de kans om de juiste beslissing te nemen. "Het abortusproces wordt op vermenselijkt wanneer je de baby een gezicht geeft en het geeft de moeder de kans om een band te krijgen met het kind", aldus een abortustegenstandster.

Ook in een aantal andere Amerikaanse staten zijn abortusdokters verplicht om een echografie te nemen, maar daar kunnen vrouwen kiezen of ze de echo al dan niet bekijken.

Lees meer over:

Onze partners