Dwergplaneet Ceres spuwt water de ruimte in

De dwergplaneet Ceres. © REUTERS
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Europese waarnemingen tonen aan dat er vanop Ceres, het grootste object in de asteroïdengordel, wolken waterdamp de ruimte in schieten. Een Amerikaanse ruimtesonde gaat dat volgend jaar nader uitzoeken.

De ‘watervulkanen’ werden vorig jaar opgemerkt door de ondertussen afgedankte Europese ruimtetelescoop Herschel. Het wetenschappelijke tijdschrift Nature publiceerde zopas de bevindingen.

Dat Ceres rijk was aan water, werd al langer vermoed. Nu staat het ook zo goed als vast. Ceres wordt in 2015 bezocht door de Amerikaanse ruimtesonde Dawn. Die moet Ceres nauwkeurig in kaart brengen.

Geiser

Het water op Ceres ligt onder het oppervlak, zeggen de wetenschappers. Het wordt verhit door de warmte van de zon en schiet dan in de vorm van gas de ruimte in. Het proces is te vergelijken met een geiser op aarde.

Ceres is niet de enige plek in het zonnestelsel waar dat gebeurt. Pluimen waterdamp zijn ook ontdekt rond de manen Europa (van Jupiter) en Enceladus (van Saturnus).

Dwergplaneet

Ceres, gelegen in de asteroïdengordel, tussen Mars en Jupiter is een dwergplaneet. Dat wil zeggen: een object dat zo groot dat het onder invloed van zijn eigen zwaartekracht bolvormig is geworden, maar niet groot genoeg om een volwaardige planeet te zijn.

Ceres heeft een diameter van 950 kilometer en heeft een massa die 1,3 procent van die van de maan bedraagt. In zijn eigen buurt is Ceres wel de onbetwiste zwaargewicht. De dwergplaneet is goed voor een derde van de massa van de hele asteroïdengordel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content