Drugsverslaafde bijen op de dansvloer

29/12/08 om 14:00 - Bijgewerkt om 13:59

Bron: Knack

Bijen dansen erop los als ze cocaïne toegediend krijgen.

Bijen dansen erop los als ze cocaïne toegediend krijgen. Dat zegt een Australische studie gepubliceerd in The Journal of Experimental Biology. De studie kan nieuw licht werpen op drugsverslaving bij de mens.

Als honingbijen nectar of pollen van hoge kwaliteit gevonden hebben, waarschuwen ze hun soortgenoten door een dansje te maken op een daarvoor bestemde 'dansvloer' in de bijenkorf. Deze dans geeft de andere bijen speciale instructies om het voedsel te vinden.

De werking van dit gedrag vertoont gelijkenissen met de mechanismen die mensen kwetsbaar maken voor een cocaïneverslaving. Professor Andrew Barron van de Macquarie Universiteit in Australië en co-auteur van de studie vroeg zich daarom af of ook bijen verslaafd kunnen raken aan cocaïne.

Na toediening van cocaïne bleek dat de bijen er op los dansten, ongeacht de kwaliteit of de behoefte aan voedsel. "We hebben voor de eerste keer kunnen aantonen dat cocaïne een beloning is voor een insect", zegt Barron in een gesprek met Reuters.

"We zagen ook dat bijen, net als mensen, ontwenningsverschijnselen vertonen als het cocaïnegebruik stopt", vertelt Barron. Hij hoopt de zenuwbanen te vinden die beïnvloed worden door de cocaïne. Volgens de wetenschapper zou dit de mechanismen van drugsverslaving bij mensen kunnen ontrafelen. "Zo zouden we mogelijk nieuwe behandelingen kunnen ontwikkelen om verslaving te voorkomen of te behandelen", zegt Barron nog.

(reuters/wro)

Lees meer over:

Onze partners