Drie jaar op Mars in drie minuten (video)

13/10/11 om 11:14 - Bijgewerkt om 11:13

De Amerikaanse Marsjeep Opportunity bereikte deze zomer op Mars de krater Endeavour. De 20 km lange rit van de Victoria-krater nam maar liefst drie jaar in beslag.

Drie jaar op Mars in drie minuten (video)

© NASA

Op elke Martiaanse dag van deze drie jaar durende reis van de Marsjeep nam een team wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een foto. 309 beelden werden uiteindelijk in een video gegoten begeleid door 'geluid' van de planeet.

De video toont hoe de afgrond van de krater steeds zichtbaarder wordt naargelang de reis vordert, ondanks het feit dat de trip heel wat omleidingen bevatte wegens gevaarlijk terrein.

Zoeken naar leven

Toen de Opportunity en de tweelingbroer Spirit in 2004 landden, hadden zij een voorziene levensduur van 90 dagen. Onlangs namen de onderzoekers afscheid van de Spirit. Die zat vast in het zand en er was al meer dan een jaar niets meer van gehoord. De Opportunity biedt echter nog steeds mogelijkheden.

De hoofdopdracht van de robot is het zoeken naar bewijzen voor het vroeger aanwezig zijn van water als voorwaarde voor leven.

De NASA lanceert deze herfst een nieuwe generatie Marsjeeps. De Curiosity zal in augustus 2012 aankomen op de krater Gale. (TE)

Lees meer over:

Onze partners