Drie Britten winnen Nobelprijs voor Fysica

04/10/16 om 11:50 - Bijgewerkt om 13:52

David Thouless, Duncan Haldane and Michael Kosterlitz hebben de Nobelprijs voor de Fysica gewonnen.

Drie Britten winnen Nobelprijs voor Fysica

Nobelprijs fysica 2016 © nobelprize.org

Het drietal kreeg de prijs voor hun 'theoretische ontdekkingen van topologische fasetransities and topologische fases van materie'. Concreet deden ze onderzoek naar toestanden van materialen die de klassieke driedeling van vast, vloeibaar en gasvormig ontstijgen. Die fases bereiken materialen bij extreem hoge of lage temperaturen. Dat opent veel mogelijkheden om nieuwe materialen te ontwikkelen.

Het werk van de drie laureaten opende de deur naar een onbekende wereld waar materie een soms eigenaardige toestand kan aannemen. Het drietal heeft geavanceerde wiskundige methodes gebruikt voor de studie van ongewone fasen of toestanden van materie, zoals supergeleiders, supervloeistoffen of dunne magnetische films.

Dankzij het werk van de drie winnaars van de hoogste wetenschappelijke onderscheiding ter wereld is de jacht nu open op nieuwe en exotische fasen van materie, zegt de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen, die de Nobelprijs heeft uitgereikt. Velen verhopen toekomstige toepassingen op het vlak van zowel de materiaalwetenschappen als de elektronica.

Thouless (82), verbonden aan de Universiteit van Washington in Seattle, krijgt een helft van de prijs ter waarde van omgerekend zowat 830.000 euro. Duncan Haldane (65) van de Princton Universiteit in New Jersey en - in 1942 geboren - Michael Kosterlitz van de Brown University in Providence (Rhode Island) delen de andere helft. (JVL)

Onze partners