Doorbraak in klimaatstrijd: wetenschappers veranderen CO2 in steen

© Belga
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Er zou een opmerkelijke doorbraak zijn in de strijd tegen klimaatverandering nadat wetenschappers erin geslaagd zijn om op een relatief snelle manier het broeikasgas CO2 in gesteente te doen veranderen.

Britse onderzoekers van de universiteit van Southampton pompten een combinatie van CO2 en waterstofsulfide 540 meter diep onder de grond in IJsland. De grond bestaat er voornamemijk uit basalt dat rijk is aan calcium, magnesium en ijzer. Dat zijn mineralen die bijdragen tot de mineralisatie van CO2. Het gas vermengde zich vervolgens met het grondwater en reageerde met het omliggende basalt tot er kalksteen werd gevormd. De onderzoekers ontdekten dat na amper twee jaar 95 procent van het gas gevangen was genomen en in steen was omgezet.

Het afvangen van koolstof is niet de heilige graal, maar het kan aanzienlijk bijdragen tot het verminderen van de uitstoot van CO2

Ju0026#xFC;rg Matter

De wetenschap is al langer bezig met het proces van ‘carbon capture and storage’ (CCS). Daarbij wordt CO2 onttrokken aan de vervuilde lucht om vervolgens op te slaan in bijvoorbeeld verlaten gas- en oliereservoirs. Ook de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering (IPCC) van de Verenigde Naties erkent het belang van CCS in de strijd tegen klimaatverandering. Zonder CCS zouden de kosten voor het tegengaan van de opwarming van de aarde verdubbelen. Maar er zijn ook nadelen aan het proces: het is duur en omdat CO2 een gas is, bestaat het gevaar op lekken.

Duizenden tot honderdduizenden jaar

De resultaten van het nieuwe onderzoek, die in het vakblad Science werden gepubliceerd, tonen aan dat CO2 nu relatief snel kan worden omgezet in steen, nochtans een proces waarvan aangenomen wordt dat het duizenden tot honderdduizenden jaar kan duren.

De studie biedt hoop op een efficiënt wapen om de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde tegen te gaan. ‘Het afvangen van koolstof is niet de heilige graal, maar het kan aanzienlijk bijdragen tot het verminderen van de uitstoot van CO2’, zegt Jürg Matter van de universiteit van Southampton, hoofdauteur van de studie. De onderzoekers denken dat er bijvoorbeeld heel wat potentieel ligt in de zeebodem, dat grotendeels uit basalt bestaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content