Dolfijnen herkennen elkaar na twintig jaar

07/08/13 om 02:02 - Bijgewerkt om 02:02

Dolfijnen hebben het beste geheugen van alle dieren, blijkt uit een nieuwe studie. Ze zijn in staat om een soortgenoot te herkennen na twintig jaar afwezigheid.

Dolfijnen herkennen elkaar na twintig jaar

© Belga

Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek door bioloog Jason Bruck van de universiteit van Chicago. "Olifanten staan erom gekend om nooit een van hun soortgenoten te vergeten, maar tot vandaag zijn hiervoor enkel anekdotische bevindingen voorhanden", aldus Bruck, die zijn onderzoek baseerde op de langetermijnherkenning door dolfijnen van hun persoonlijke "handtekening": een specifiek gefluit dat hen onmiddellijk identificeerbaar maakt bij hun soortgenoten.

Terugfluiten naar een jeugdvriend

De bioloog wilde nagaan of dolfijnen zich die "handtekening" van een soortgenoot herinneren wanneer ze lange tijd gescheiden geweest zijn. Daarvoor onderzocht hij 43 dolfijnen in 6 verschillende dierenparken. Uit de bevindingen van Bruck bleek dat de dolfijnen reageerden op fluitsignalen van andere dolfijnen waarmee ze ooit in contact kwamen, zelfs na jaren.

"De dolfijnen zwommen snel naar de luidspreker waaruit we hen het gefluit van een bekende soortgenoot lieten horen", aldus Bruck. "Vaak zwommen ze rond de luidspreker, floten ze terug en probeerden ze een antwoord te krijgen."

De bioloog haalt als voorbeeld de dolfijnen Allie en Bailey aan, die toen ze 2 en 4 jaar oud waren samenleefden in Dolphin Connection in Florida. Allie leeft vandaag in de zoo van Brookfield en Bailey in Dolphin Quest op de Bermuda-eilanden. Na twintig jaar en zes maanden herkende Bailey nog steeds het gefluit van Allie.

Vergelijkbaar met de mens

Volgens Bruck, die de resultaten van zijn onderzoek publiceerde in het tijdschrift Proceedings B van de Britse Royal Society, toont de dolfijn een niveau van herkenning "dat zeer vergelijkbaar is met het sociale geheugen van de mens". In de natuur heeft een dolfijn een levensverwachting van gemiddeld 20 jaar, al kunnen sommige 45 jaar of ouder worden. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners