Dokters veroorzaken vaakst auto-ongelukken

01/09/14 om 16:55 - Bijgewerkt om 16:55

De slechtste autobestuurders als het op het veroorzaken van ongelukken aankomt, zijn dokters en chirurgen. Dat blijkt uit een analyse van 2 miljoen schadeclaims. In de top tien van belangrijkste verantwoordelijken voor auto-ongevallen staan negen beroepen uit de gezondheidszorg.

Dokters veroorzaken vaakst auto-ongelukken

© reuters

Een analyse van 1.934.550 schadeclaims die bij elke bestuurder in een periode van vijf jaar werden vastgelegd, toont aan dat medewerkers uit de gezondheidszorg de top tien vullen van grootste verantwoordelijken voor auto-ongevallen. Autoverzekeraar en eigenaar van de data MoneySuperMarket voerde het onderzoek uit.

Het is volgens de studie bijna 100 keer waarschijnlijker dat dokters en chirurgen in de fout zijn bij een ongeluk dan een bediende bij een hypotheekbank. Per 1.000 chirurgen die een auto besturen, waren er 361 in de fout bij een ongeluk in de afgelopen vijf jaar in tegenover slechts 3,5 bedienden, schrijft The Guardian.

'Vermoeidheid en stress'

Maar het zijn niet enkel dokters die een gevaar vormen op de weg. Uit de cijfers van de studie blijkt dat de top tien beroepen die in de fout waren bij ongevallen, op een na, zich binnen de gezondheidszorgsector situeerden. Zo ook ziekenhuismedewerkers, verpleegsters, psychotherapeuten en tandartsen.

Een sector domineert de top tien dus: net die mensen die verantwoordelijk zijn voor onze gezondheid en het redden van levens veroorzaken de meeste auto-ongelukken. Kevin Pratt, een medewerker bij MoneySuperMarket, zegt in de Britse krant dat vermoeidheid en stress achter de hoge cijfers binnen de gezondheidszorg kunnen liggen. 'Er komt veel stress kijken bij de jobs van chirurgen en dokters. Tijdgebrek of vermoeidheid kunnen ervoor zorgen dat zij vaker in de fout zijn bij ongevallen.'

Veilige bedienden

Het enige beroep in de top tien dat buiten de gezondheidszorg valt is dat van de reclasseringsambtenaar. Die brengt volgens de website veel tijd in de auto door in contact met overtreders, slachtoffers en de politie.

Bedienden in kantoren zijn dan weer het veiligst op de baan, blijkt uit de studie. Ook slagers en kermismedewerkers blijken goede bestuurders.

Lees meer over:

Onze partners