DNA-pionier verkoopt Nobelprijs om ‘opnieuw in de gratie van het publiek te komen’

James Watson © AFP
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

De wereldbekende bioloog James Watson zegt dat hij zijn Nobelprijs moet verkopen omdat hij ‘verbannen werd uit de maatschappij’ na uitspraken over het IQ van Afrikanen.

De Amerikaanse moleculair bioloog James Watson werd in 2007 een paria in de wetenschappelijke gemeenschap nadat hij in een interview met The Sunday Times intelligentie aan ras had gelinkt. Watson beweerde dat mensen van Afrikaanse afkomst minder intelligent zijn dan blanken. ‘Ik ben somber over de toekomst van Afrika omdat ons beleid gebaseerd is op het feit dat de intelligentie van Afrikanen gelijk is aan de onze, terwijl uit tests blijkt dat dat niet zo is.’ Verder vertelde hij aan de krant dat mensen wel willen geloven dat iedereen met een gelijk IQ is geboren, maar dat zij ‘die met een zwarte werknemer moeten samenwerken weten dat dat niet waar is’.

De wetenschapper werd na zijn controversiële uitspraken op non-actief gezet als directeur van het Cold Spring Harbor Laboratory in New York, ontslagen uit de raad van bestuur van bedrijven en kreeg daarop geldproblemen. Watson, die benadrukt dat hij geen racist is, zegt dat het stom van hem was om niet te beseffen dat zijn uitspraken over de intelligentie van Afrikanen voor ophef zouden zorgen.

Kunstwerk kopen

Wegens zijn onrustwekkende financiële situatie wil Watson nu zijn Nobelprijs veilen in New York. Hij is de eerste Nobelprijswinnaar die zijn medaille verkoopt. De bioloog hoopt dat de mediaberichten rond de veiling hem de mogelijkheid bieden om ‘opnieuw deel uit te maken van het publieke leven’. Sinds 2007 gaf hij geen enkele publieke toespraak meer.

Volgens Christie’s kan de gouden medaille meer dan 3 miljoen dollar opbrengen. De Nobelprijswinnaar wil het geld doneren aan universitaire instellingen ‘die goed voor hem hebben gezorgd’ en ook een kunstwerk van David Hockney kopen.

James Watson kreeg in 1962 samen met Francis Crick en Maurice Wilkins de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde voor het identificeren van de dubbele helixstructuur van een DNA-molecule.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content