Discovery voor de laatste keer op bezoek bij ISS

28/02/11 om 10:33 - Bijgewerkt om 10:33

Het ruimteveer Discovery heeft zich voor de allerlaatste keer vastgeklonken aan het Internationaal Ruimtestation ISS. Daarna wordt de shuttle een museum.

Discovery voor de laatste keer op bezoek bij ISS

© Reuters

Het oudste Amerikaanse ruimteveer maakt momenteel zijn laatste reis naar de ruimte. De lancering, die normaal al in november had moeten doorgaan, liep vele maanden vertraging op wegens technische defecten. Er werden onder meer scheurtjes in het omhulsel van de enorme externe brandstoftank ontdekt.

De Discovery bevat bevoorrading en de eerste mensachtige robot die naar de ruimte wordt gebracht. Robonaut 2 of R2 zal in het ISS verblijven om als assistant-astronaut te werken.

Pensioen
De missie van de Discovery zal elf dagen duren en eindigt op Cape Canaveral. Daarna gaat het ruimteveer als eerste van de Amerikaanse shuttles met pensioen. De Endeavour en daarna de Atlantis zullen het 30-jarige shuttleprogramma later op het jaar beëindigen.

De Discovery is het oudste ruimteveer van de drie en het meest gebruikte. Hij maakte in 26 jaar 39 vluchten, de eerste in 1984.

Lees meer over:

Onze partners