Dirk Frimout wil jongeren warm maken voor wetenschap

24/09/12 om 16:51 - Bijgewerkt om 16:51

De zevenkoppige bemanning van het ruimteveer Atlantis ten tijde van de historische ruimtevlucht van Dirk Frimout toert deze week langs Belgische wetenschappelijke instellingen.

Dirk Frimout wil jongeren warm maken voor wetenschap

© Belga

In het Planetarium is het startschot gegeven van de Belgische Space Week, een initiatief van Dirk Frimout en de Euro Space Society om ruimteonderzoek en wetenschap bij jongeren te promoten.

Het is dit jaar 20 jaar geleden dat er voor het eerst een Belg naar de ruimte ging. Van 24 maart tot 2 april 1992 cirkelde de shuttle missie STS045 van de NASA met de Spaceshuttle Atlantis 143 keer rond de aarde. Aan boord: de eerste Belgische astronaut, Dirk Frimout.

Frimout herinnert zich de impact die zijn vlucht toen had en ziet in de twintigste verjaardag daarvan een kans om de jeugd te motiveren wetenschappelijke en technische studies op te starten. Daarvoor is voor het eerst de hele bemanning van het ruimteveer Atlantis weer bijeen, om deze week te toeren langs Belgische wetenschappelijke instellingen.

In de lente van 1992 onderzocht het Atlas-lab in de Atlantis een zone van de atmosfeer die toen nog weinig bekend was bij wetenschappers, beklemtoonde Charles Bolden, toenmalig gezagvoerder en nu hoofd van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA.

Vicepremier Laurette Onkelinx beloofde dat de Belgische regering het Belgische ruimteonderzoek en de -industrie zal blijven steunen. "België zal blijven deelnemen aan de vreedzame verovering van de ruimte", zei ze. Als minister van Volksgezondheid noemde Onkelinx het onderzoek in het Internationaal Ruimtestation "essentieel". (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners