Dinosaurussen waren kleurrijk

26/05/10 om 10:41 - Bijgewerkt om 10:41

Veel dinosaurussen in animaties worden saai gepresenteerd, grijs of donkerbruin, zonder kleurige franjes. Fout.

Dinosaurussen waren kleurrijk

Veel dinosaurussen in animaties worden saai gepresenteerd, grijs of donkerbruin, zonder kleurige franjes. Fout, zo blijkt uit een analyse in het topvakblad Science.

De conclusie van het artikel was dat veel dinosaurussen kleurig moeten zijn geweest, sterk op kleuren steunden om, bijvoorbeeld, geschikte partners te zoeken, net als de vogels vandaag, die overigens rechtstreeks van hen afstammen.

Wetenschappers zijn erin geslaagd technieken te ontwikkelen waarmee ze de restanten van pigmenten uit fossiele veren van dinosaurussen kunnen isoleren - als voorlopers van de vogels hadden veel dino's pluimen.

Seksuele selectie

Ze waren onmiddellijk succesvol met het oudste gevederde dinofossiel dat tot dusver is gevonden: de Anchiornis, die een dikke 150 miljoen jaar geleden leefde. Het beestje werd meteen de kleurigste dino ooit beschreven, met een rosbruine kuif en een opvallend witzwart vleugelpatroon (vergelijkbaar met dat van vele vogels).

De onderzoekers vermoeden nu dat vleugels en andere kleurige pluimenpatronen ontstonden als signaal, als advertentiemechanisme om kwaliteiten te etaleren. Seksuele selectie dus.

Het is niet langer uitgesloten dat vogels pas leerden vliegen nadat ze vleugels hadden ontwikkeld om zich met succes op de competitieve markt van de partnerkeuze te kunnen begeven.

Dirk Draulans

Lees meer over:

Onze partners