Dinosaurus met 15 horens ontdekt‎

Fossieljagers hebben de resten van een dinosaurussoort met 15 horens opgegraven. De horens hadden een seksuele functie.

Wetenschappers ontdekten in een 7770.000 ha groot Nationaal Park in het zuiden van de Amerikaanse staat Utah fossielen van twee dinosaurussoorten, de Kosmoceratops richardsoni en de Utahceratops gettyi.

Vooral de Kosmoceratops, die verwant is met de meer bekende Triceratops, ziet er nogal bizar uit. Het beest leefde 76 miljoen jaar geleden op aarde in de warme, vochtige moerassen van wat nu Utah is. Hij was ongeveer zo groot als een nijlpaard, maar had een enorme schedel van wel twee meter lang. Opmerkelijk is dat het dier 15 grote horens op zijn hoofd droeg: een boven de neus en een boven elk oog, een die uit elk kaakbeen stak en een rij van tien hoornen aan de achterkant van het hoofd.

Seksuele functie

Wetenschappers namen aanvankelijk aan dat de dieren hun hoofdgereedschap gebruikten om vijanden van zich af te schudden. Maar meer en meer vermoeden paleontologen dat de horens een seksuele functie hadden. In dat geval zouden de horens gediend hebben in de strijd voor een vrouwtje, zoals de veren van een pauw, waarbij de mannetjes de vrouwtjes probeerden aan te trekken of andere mannetjes te intimideren.

De tweede dinosoort, de Utahceratops gettyi, was groter, maar had slechts drie horens. Beide soorten liepen op vier poten en waren planteneters. De fossielen zijn tussen de 65 en 100 miljoen jaar oud.

Beide soorten zijn beschreven in het wetenschappelijk magazine PLoS ONE.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content