Dierproeven binnenkort de wereld uit

Dankzij een nieuwe test met menselijke cellen uit navelstrengbloed lijken dierproeven binnenkort voorgoed de wereld uit.

Dieren worden vandaag nog vaak gebruikt om te achterhalen welke nadelige effecten chemische producten op mensen hebben. Daar lijkt nu verandering in te komen door een nieuwe test van de Vlaamse onderzoeksinstelling VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek).

“In plaats van dieren gebruiken we menselijke cellen die in het lab uit navelstrengbloed worden geïsoleerd.” Aan het woord is onderzoekster Chiara Destino. “We werken samen met twee ziekenhuizen uit Geel en Mol; telkens er een baby wordt geboren krijgen wij het bloed uit de navelstreng, natuurlijk na toestemming van de moeder.”

Volwaardig alternatief voor dierproeven?

In het laboratorium isoleren de onderzoekers stamcellen uit het bloed. Stamcellen zijn basiscellen die zich nog tot allerhande lichamelijke cellen kunnen ontwikkelen. Dat kan gaan van levercellen tot spiercellen en bloedcellen.

“In het lab kunnen we met een aangepaste kweekmethode deze stamcellen ontwikkelen tot zogenaamde dendritische cellen. In het lichaam bevinden deze cellen zich op plaatsen die in contact komen met de buitenwereld, onder andere in de huid, long en darm. Deze cellen zijn belangrijk om lichaamsvreemde stoffen te herkennen en een allergische reactie op gang te brengen.

Wanneer de huid in aanraking komt met een allergieveroorzakende stof gaat de dendritische cel reageren. De gekweekte cellen zijn perfect geschikt om een levende situatie in het lab na te bootsen en zo na te gaan of een chemisch product al dan niet een allergische reactie op de huid teweegbrengt”, legt Destino uit. “Zeer belangrijk is dat er nu geen dieren meer worden opgeofferd”.

Ingevroren stamcellen
Het proces is echter erg tijdrovend en onderzoekers zijn afhankelijk van het aanbod aan navelstrengbloed. “Het gaat veel eenvoudiger als we met ingevroren stamcellen kunnen werken”, zegt Destino.

Ze onderzocht voor haar eindwerk aan de Katholieke Hogeschool Limburg of ingevroren stamcellen eveneens gebruikt kunnen worden om te kweken. Na weken van onderzoek en testen bleek het resultaat positief. “Dit is een grote stap voorwaarts. De praktische proeven kunnen nu gemakkelijk in een werkschema worden ingepast. Met ingevroren stamcellen kunnen we de testen uitvoeren wanneer we willen”.

De Europese Unie heeft het onderzoek naar dierproefvervangende toxicologische testen een extra impuls gegeven. VITO heeft deze kans met beide handen gegrepen voor de ontwikkeling van alternatieve testen.

Toekomstvisie

Een wereld zonder dierproeven ligt volgens de onderzoekers binnen handbereik. “Binnenkort hoeven we ons geen zorgen meer te maken over dieren die worden opgeofferd bij het testen van chemische producten als haarverf, latexhandschoenen of handcrème”.

Chiara Destino nam met haar scriptie deel aan de Vlaamse Scriptieprijs 2009. Het volledige eindwerk is na te lezen op

Lees hier de volledige scriptie
www.scriptieprijs.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content