Depressieve mensen leven in andere tijdzone

Een nieuwe forensische techniek laat lijkschouwers toe om vrij precies het tijdstip van overlijden vast te stellen. Behalve bij depressieve mensen.

Mensen die aan zware depressie lijden, hebben een ernstig verstoorde biologische klok waardoor ze in een andere tijdzone lijken te leven, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Onderzoekers aan de Universiteit van Michigan analyseerden 12.000 genen die instaan voor het dagelijkse bioritme in zes delen van de hersenen bij 55 overledenen zonder verleden van psychiatrische of neurologische ziektes. Daarna deden ze hetzelfde bij 34 overledenen die zwaar depressief waren geweest.

Bij de ‘gezonde’ overledenen konden de onderzoekers tot op enkele uren nauwkeurig het tijdstip van overlijden bepalen. Bij de overledenen die aan zware depressie hadden geleden, werd geen verband gevonden tussen de genactiviteit in de hersenen en het tijdstip van overlijden. Dat wijst volgens de studie op een ernstig verstoorde slaapcyclus.

‘Vicieuze cirkel’

‘Bij eenmalige verstoringen blijft de biologische klok stabiel’, zegt hoofdauteur Jun Li in een persbericht. ‘Zo duurt het enkele dagen om van een jetlag te herstellen. De slaapcyclus bij mensen die aan depressie leiden, is echter niet enkel verschoven, maar ook verstoord. Als we kunnen begrijpen hoe depressie en slecht slapen elkaar versterken, kunnen we ook een betere behandeling vinden.’

‘Bij depressieve mensen kan een verstoorde biologische klok deel worden van een vicieuze cirkel’, legt medeauteur Huda Akil uit. ‘In dat opzicht kan het opnieuw instellen van die klok – bijvoorbeeld door middel van lichttherapie of fysieke activiteit – een concrete manier zijn om zware depressie te behandelen.’ (JDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content